Hans Maljaars uit Woerden heeft met zijn verhaal ”Genade voor recht” de verhalenwedstrijd ”1517” van het Reformatorisch Dagblad gewonnen.
Maljaars deed mee in de categorie voor volwassenen. Hij schreef een verhaal dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Een Duitse kampsoldaat kan het niet over zijn hart verkrijgen om een Joodse man die uit Auschwitz probeert te ontsnappen neer te schieten. Geschriften van Luther spelen een subtiele rol in het verhaal. „Luthers boodschap dringt een heel actuele, ruwe realiteit binnen”, aldus de jury.
In de categorie tot 12 jaar kwam Ilse Biemond (10 jaar) uit Veenendaal met haar verhaal ”1517” als beste uit de bus. Zij beschrijft de omkeer van een Duits gezin in 1517 tot de nieuwe leer. In de categorie 12 tot 17 jaar won Henriët Roseboom (14 jaar) uit Lunteren met ”Onrust in Wittenberg”, een verhaal over Reinout die meemaakt dat Luther zijn 95 stellingen aan de slotkapel te Wittenberg slaat. Deze gebeurtenis heeft verstrekkende gevolgen voor het gezin waarin Reinout opgroeit.
De uitslag van de wedstrijd werd zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van de stichting Refo500 in de Sint-Janskerk in Gouda. Eerder deze week waren per leeftijdscategorie drie inzendingen genomineerd.
In de categorie tot 12 jaar werd Gerline Timmer (11 jaar) uit Kesteren tweede met een brief aan aartsbisschop Albrecht van Mainz; Ingrid van Nifterik (12 jaar) uit Rhenen kwam op de derde plaats met een verhaal over een arm meisje dat in het gezin van Luther mag mee-eten. In de categorie van 12 tot 17 jaar werd Marius de Kok uit Borssele (15 jaar) tweede met een vergelijking tussen twee omwentelingen: de Reformatie en de ondergang van de Mamelukken in 1517. Mudinja Veenema uit Lunteren (16 jaar) haalde de derde plaats met een brief aan Luther over de huidige staat van kerkelijk Nederland.
In de categorie vanaf 18 jaar komt Arja Kerpel-Karels uit Apeldoorn op de tweede plaats met ”De spijker op zijn kop”, een verhaal geschreven vanuit het perspectief van een van de spijkers waarmee Luther zijn stellingen aan de slotdeur van Wittenberg nagelde. Hennie Steenbeek uit Nieuw-Beijerland werd derde met het verhaal ”Sanctam Ecclesiam Apostholicam”, waarin zij de vinger legt bij de kerkelijke verdeeldheid in protestantse kring, maar ook laat zien wat Gods genade nog altijd vermag.
Alle inzendingen zijn anoniem beoordeeld door een jury die bestond uit ds. L. W. van der Meij, christelijk gereformeerd predikant in Driebergen, en de RD-redacteuren Jacomijn Hoekman en Rudy Ligtenberg.
De winnende verhalen worden maandag 1 november in de bijlage PuntKomma van het Reformatorisch Dagblad afgedrukt. Alle inzendingen zijn vanaf nu te lezen in het dossier ”500 jaar Reformatie”.
Klik hier voor meer foto’s van de bijeenkomst van de stichting Refo500 in de Sint-Janskerk in Gouda.