Kerk & religie
Najaarsconferentie HeartCry: Alle hoorders worden genodigd

AMBT DELDEN – „Weet je zeker of je als je sterft een ontvangst in de hemel is bereid? Met minder kan het niet!” Met deze woorden besloot ds. Etienne Maritz vrijdagavond zijn toespraak op de HeartCry­conferentie in het Overijsselse Ambt Delden.

Van een medewerker
Ds. Etienne Maritz. Foto RD, Anton Dommerholt
Ds. Etienne Maritz. Foto RD, Anton Dommerholt

De Zuid-Afrikaanse opwekkingsprediker voegde eraan toe: „De Heere nodigt alle hoorders. Het is een dwaling uit de hel als wordt gezegd datje eerst moet weten of je een uitverkorene bent voordat u tot geloof kunt komen. Laat de leugens van satan je niet weghouden te komen, want God Zelf stelt geen voorwaarden. God zegt dat ieder wie Zijn stem hoort, komen moet en dat zonder uitstel. God Zelf zegt: „Heden, zo gij Mijn stem hoort”, en dan mogen predikers dat nooit met allerlei dogma’s weg theologiseren.”

Ontelbaar

Van vrijdag tot vandaag hield stichting HeartCry haar jaarlijkse najaarsconferentie. Thema was ”Ontwaakt gij die slaapt”. Ruim 1100 deelnemers waren aanwezig. Op de conferentie spraken ds. Etienne Maritz, predikant van de Nederduits-gereformeerde kerk in Koppies (Zuid-Afrika), en ds. Johan Botha, predikant van de evan­gelisch-gereformeerde kerk 
in Pretoria (Zuid-Afrika). Gisteren sprak ds. Barry Horner 
uit de Verenigde Staten.

In zijn eerste lezing, over ”De heerlijkheid van de hemel”, stelde ds. Maritz dat uit vele Bijbelplaatsen blijkt dat Gods kinderen bij hun sterven on­middellijk worden opgenomen in de hemelse heerlijkheid. Aan de hand van tien punten legde de Zuid-Afrikaan uit hoe heerlijk de hemel is. „De hemel is een zeer ruime plek waar overeenkomstig de beloften aan Abraham, vele ontelbare menigten zijn en een plaats waar God bij uitstek Zijn troon heeft.” Hoewel voor de gelovigen God een Vader is geworden betekent dat niet dat Hij op gelijke hoogte komt, zodat God als ”pappa” of ” pappie” kan worden aangesproken. „God is weliswaar liefde, maar met die ontzaglijk heerlijke God valt niet te spelen”, zei ds. Maritz.

Als de Bijbel zegt dat in de hemel niets komt wat verontreinigt, dan heeft dat voor een Zuid-Afrikaan een diepe betekenis, omdat Zuid Afrika vol is van geweld en corruptie. „Als Zuid-Afrikaan weet je hoe onmogelijk het leven is als bijna iedereen corrupt en onbetrouwbaar is . Je gaat dan echt naar de hemel verlangen.”

Omdat de hemel ook blijdschap is, vindt ds. Maritz het verschrikkelijk „dat in hyper­calvinistische kringen een droevig gelaat hoger wordt geschat dan een blij gezicht. Het is erg als in die kringen iemand die getuigt dat zijn of haar zonden zijn vergeven op een reprimande kan rekenen.”

Realiteit van de hel

In zijn tweede lezing, met als titel ”De verschrikking van de hel”, belichtte ds. Maritz aan de hand van tien punten en op grond van vele Schriftplaatsen de realiteit van de hel. Volgens de predikant beschrijft de Bijbel de hel met de bedoeling dat mensen daar niet te komen. „Niemand hoeft naar de hel, het is een eigen keus namelijk een afwijzen van Christus’ offer.”

Zaterdagavond hield ds. Johan Botha een lezing over het thema ”Is ons huis een hemel of een hel?” Hij nam Galaten 5 als uitgangspunt, waar gesproken wordt over de christelijke vrijheid. „Als ons leven onder de beheersing komt van de Heilige Geest, is het gezinsleven een hemel op aarde.”

Volgens ds. Botha is het omgekeerde het geval „als haat en nijd ons huis beheersen. Dan is het een hel op aarde. Iedereen doet dan zijn eigen zin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer