Politiek
Progressief blok valt al meteen uit elkaar

DEN HAAG – Eensgezind zouden de progressieve partijen optrekken tegen het kabinet, maar de linkse samenwerking is al gestrand voor die goed en wel van de grond kwam.

Redactie politiek
23 September 2010 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 11:52
Foto ANP
Foto ANP

PvdA, SP, GroenLinks en D66 waren van plan om volgende week bij de algemene financiële beschouwingen gezamenlijk een tegenbegroting te presenteren, als alternatief voor de dinsdag gepubliceerde Miljoenennota van het demissionaire kabinet-Balkenende IV.

SP’er Roemer en PvdA-Kamerlid Plasterk kwamen er echter woensdag al mee naar buiten. Tot frustratie van D66. Die liberale partij wil niet te nauw worden geassocieerd met de socialistische SP. In een persverklaring met een knipoog stelde de partij van Pechtold dat „de D66-woordvoerders Plasterk en Roemer met onmiddellijke ingang zijn ontslagen”, omdat ze de media verkeerd zouden voorlichten.

In een overleg tussen de financieel woordvoerders van de linkse partijen luchtte D66-Kamerlid Koolmees zijn hart. De besprekingen eindigden in de conclusie dat er voorlopig geen linkse tegenbegroting komt. Wel zullen de partijen gevieren een motie indienen om bezuinigingen te voorkomen op kinderopvang, inburgering, re-integratie en het salaris van leraren en agenten.

Over de manier waarop dat moet worden betaald, zijn ze het nog niet eens. Naar verluidt zoeken de linkse partijen geld bij defensie. Ook besparen ze op de aanleg van nieuwe wegen.

SP-fractievoorzitter Roemer sprak er woensdag op de radio zijn ergernis over uit dat de linkse samenwerking maar niet van de grond wil komen. Voor de verkiezingen weigerde de PvdA op zijn toenaderingspogingen in te gaan; na de verkiezingen is de samenwerking niet verbeterd.

GroenLinks is op haar website gestart met een handtekeningenactie tegen bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. „De maat is nu echt vol”, aldus de partij. „Betaalbare kinderopvang is juist in deze tijden van crisis van groot belang.” GroenLinks is bang dat met name vrouwen zullen stoppen met werken als de kosten voor kinderopvang stijgen. „Terwijl we alleen al in de zorg straks 500.000 mensen extra nodig hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer