DEN HAAG – In de Troonrede zat een „geheime boodschap.” De eerste letters van de eerste vijftien zinnen die de koningin dinsdag uitsprak, vormen de woorden Willem van Nassov. „Het is tamelijk onschuldig.”
Willem van Nassov is de oude spelling voor Willem van Nassau. Daarmee wordt Willem van Oranje, de Vader des vaderlands bedoeld. Dezelfde oude naam komt voor in de eerste letters van de coupletten van het Wilhelmus.
Het letterspel –met een moeilijk woord: acrostichon– is ontdekt door omroep Wakker Nederland (WNL).
Waarom premier Balkenende koningin Beatrix de zinnen met deze beginletters heeft laten uitspreken, is onduidelijk. De al snel als „geheime boodschap” betitelde letterreeks nodigde gisteren uit tot speculaties. Is dit een signaal dat de hui- dige Prins van Oranje, prins Willem(-Alexander), snel op de troon zal zitten? Is dit een oproep om, net als Willem van Oranje, in verzet te komen tegen de (nieuwe) regering?
Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat het een „aardigheidje” is met een verwijzing naar het Wilhelmus, „en niet meer dan dat.” Het zou de eenheid van Nederland moeten benadrukken.
Een tv-presentator grapte dat prinses Amalia misschien in de laatste zinnen ook nog een boodschap heeft laten verwerken. Die zinnen beginnen met lovu, sms-taal voor: I love you (ik hou van je).
Dr. Jan Willem Brouwer van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen kan het grapje wel waarderen. „Het is tamelijk onschuldig”, zegt de onderzoeker, die geen andere voorbeelden van acrostichons in troonredes kent. Het letterspel moet volgens Brouwer, die samen met collega’s alle troonredes van koningin Beatrix analyseerde, gelekt zijn naar WNL.
Het eerste wat Brouwer dacht toen hij van het letterspel hoorde, was dat Balkenende wel van dit soort grapjes houdt, „en Beatrix blijkbaar ook. Verder dachten we dat het een betekenisloze Troonrede zou worden, maar door de thema’s die erin zaten, was het toch serieus.”