Kerk & religie
PKN’ers en HHK’ers belijden schuld

BENTHUIZEN – Een groep leden uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft vrijdagmiddag een verklaring gepubliceerd waarin schuld wordt beleden over de breuk die in 2004 in hervormde kring is ontstaan.

Kerkredactie
Foto ANP
Foto ANP

In de verklaring van het zogenoemde ”Hervormd Overleg”, die ondertekend is door leden van het moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk, het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk en de Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden in de PKN, wordt gesteld dat de leden zoeken naar „wegen om elkaar in geestelijk en theologisch opzicht nabij te komen en tot zegen te zijn.”

De voorzitter van het Hervormd Overleg, D. J. H. van Dijk uit Benthuizen, deelt desgevraagd mee dat de verklaring niet gelezen moet worden als een directe oproep om de breuk van 2004 te helen. „Dan zouden we elkaar overvragen. Het 
gaat ons er echt om mensen weer met elkaar aan tafel te krijgen die voor 2004 broeders en zusters waren in één kerk. We willen elkaar in de ogen zien, oprecht vragen naar de motieven bij elkaar en dan bezien op welke vlakken we weer iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat lijkt misschien een lage doelstelling, 
maar het is van groot belang.”

Volgens Van Dijk is het overleg gegroeid uit een persoonlijk initiatief in juni 2008. „Later hebben we toen ook het moderamen van de HHK, het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond en leden van de Raad van Advies voor het Gereformeerd Belijden gevraagd in het overleg mee te doen. En ik kan eerlijk zeggen dat iedereen zonder enige moeite aan tafel schoof. Daar zijn we ongelooflijk dankbaar voor.”

In de verklaring, die ondertekend is door D. J. H. van Dijk (voorzitter), dr. J. van Eck, ds. D. Heemskerk, ds. K. J. Kaptein, ds. J. Koppelaar, ds. P. van der Kraan, ds. H. J. Lam, ds. P. den Ouden, ds. W. Pieters, P. J. Vergunst, dr. P. J. Visser en dr. W. van Vlastuin, belijden de leden schuld over de gebeurtenissen in 2004. Uitgesproken is „dat we elkaar soms al veel langere tijd uit het oog verloren hadden, onheus hebben behandeld in woord en geschrift en voor elkaar lang niet altijd betekend hebben wat wij op grond van de liefde van Christus voor elkaar hadden moeten betekenen. Daarbij is uitgesproken dat wij door deze onderlinge verdeeldheid de Heilige Geest smarten hebben aangedaan (vgl. Jes. 63:10) en dat wij door ons gebrek aan daadwerkelijke verootmoediging en levende verwachting mede debet zijn aan alle kerkelijke ontwikkelingen.”

In de verklaring wordt ook gezegd dat de doelstelling niet expliciet is de kerkelijke breuken te helen. „Ondanks het feit dat het op dit moment niet mogelijk lijkt om tot herstel van de breuk te komen, zoeken wij naar wegen om elkaar in geestelijk en theologisch opzicht nabij te komen en tot zegen te zijn. Zonder hiermee overigens de kern van de gebeurtenis in mei 2004 op enigerlei wijze te relativeren of te verkleinen. In de verwachting dat de Heilige Geest ons genadig verder zal leiden, zetten wij ons beraad dan ook voort.”

Volgens Van Dijk zal de verklaring ook nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht van de scriba van de Protestantse Kerk, dr. A. J. Plaisier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer