Buitenland
VS manen Pakistan en India tot kalmte

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft India en Pakistan ertoe opgeroepen de spanningen tussen beide landen niet verder op te laten lopen. Powell belde woensdag met de Pakistaanse president, Musharraf, en de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Singh.

Van onze buitenlandredactie
PALLANWALLA - Een grenswacht in het Indiase deel van Kasjmir tuurt naar militante moslims aan de andere kant van de zogenaamde Line of Control, de bestandslijn die het Indiase deel van Kasjmir scheidt van het Pakistaanse deel. - Foto EPA
PALLANWALLA - Een grenswacht in het Indiase deel van Kasjmir tuurt naar militante moslims aan de andere kant van de zogenaamde Line of Control, de bestandslijn die het Indiase deel van Kasjmir scheidt van het Pakistaanse deel. - Foto EPA

Aan de lijn die de Indiase en de Pakistaanse delen van Kasjmir van elkaar scheiden, werd woensdag opnieuw gevochten. Pakistaanse en Indiase militairen bestookten elkaar met granaatwerpers en machinegeweren. Volgens India zijn zestien Pakistaanse militairen omgekomen en zijn negentien bunkers verwoest. Een woordvoerder van de Pakistaanse strijdkrachten noemde dat echter onzin.

In het Indiase gedeelte van Kasjmir vielen rebellen een post van het Indiase leger aan. Daarbij kwamen volgens de politie zeker drie militairen en een opstandeling om het leven.

De spanning tussen India en Pakistan is opgelopen na de aanslag twee weken geleden op het parlementsgebouw in de Indiase hoofdstad New Delhi. India beschuldigt twee door Pakistan gesteunde rebellenorganisaties uit Kasjmir van de aanslag.

De belangrijkste ministers van het Indiase kabinet hebben woensdag nog geen besluit genomen over nieuwe diplomatieke stappen tegen Pakistan. Zij besloten het overleg vandaag voort te zetten, omdat minister Fernandes van Defensie afwezig was. Enkele dagen geleden riep India zijn hoge commissaris (ambassadeur) terug uit Pakistan. De Indiase krant The Times of India meldde donderdag dat de Indiase regering de hoogste Pakistaanse diplomaat in New Delhi heeft uitgewezen. Maar ook zou New Delhi kunnen besluiten Pakistan te verbieden nog langer over India te vliegen. Fernandes zei woensdag dat de raketsystemen van het land zich op hun plek bevinden, maar trad niet in details. Ook zijn gevechtsvliegtuigen op bases langs de grens met Pakistan gestationeerd.

India heeft veel van zijn troepen momenteel samengetrokken langs de grens met Pakistan. Daarom heeft de regering besloten een jaarlijkse parade ter gelegenheid van de Dag van het Leger op 15 januari niet door te laten gaan. Dat is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1947. Ook de parade ter gelegenheid van de Dag van de Republiek later in de maand wordt mogelijk afgelast, zo meldde de Indian Express.

Tegoeden bevroren
Pakistan heeft banken en financiële instellingen maandag opgedragen de tegoeden te bevriezen van twee organisaties die volgens de Amerikaanse president, George Bush, terrorisme ondersteunen. Het gaat om de groepen Lashkar-e-Tayyaba en Ummah Tameer e-nau, waarvan de eerstgenoemde samen met de Jaish-e-Mohammed volgens India betrokken was bij de zelfmoordaanslag van 13 december. Dinsdag arresteerde Pakistan de leider van de groepering Jaish-e-Mohammed, evenals een dertigtal van zijn aanhangers.

Volgens New Delhi gaan de maatregelen van Pakistan echter niet ver genoeg. De Indiase regering heeft geëist dat er een einde wordt gemaakt aan de activiteiten van de groeperingen en dat hun leiders worden gearresteerd en overgedragen aan India. „Wij willen geen oorlog, maar oorlog wordt ons opgedrongen en wij zullen daarmee moeten leven”, zei de Indiase premier, Atal Bihari Vajpayee, dinsdag.

Ondanks alle oorlogstaal waren er aanwijzingen dat oorlog niet de eerste prioriteit van beide landen is. „Ik denk niet dat iedereen in India oorlog wil en ik denk niet dat iedereen op het subcontinent oorlog wil”, zei de voormalige Indiase premier I. K. Gujral woensdag. Voorts bleef een topconferentie van zeven Zuid-Aziatische leiders, onder wie Vajpayee en Musharraf, voor 4 januari op de agenda staan in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De Nepalese regering zei dat de beide mannen verzekerd hebben te zullen komen. Bronnen binnen het Indiase leger hebben bovendien gezegd dat India de eerstkomende maanden nog niet klaar is voor een totale oorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer