Buitenland
Spanning tussen India en Pakistan loopt op

De legers van de twee kernmogendheden India en Pakistan hebben zondag elkaars grondgebied onder vuur genomen bij de grens tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir. Drie Pakistaanse bunkers werden kapotgeschoten en drie andere beschadigd, zei een Indiase legerwoordvoerder.

Van onze buitenlandredactie
LAHORE – Op de grens tussen India en Pakistan zijn de afgelopen dagen de controles verscherpt. De spanning tussen beide landen is sinds de aanslag op het Indiase parlement, anderhalve week geleden, erg toegenomen. - Foto EPA
LAHORE – Op de grens tussen India en Pakistan zijn de afgelopen dagen de controles verscherpt. De spanning tussen beide landen is sinds de aanslag op het Indiase parlement, anderhalve week geleden, erg toegenomen. - Foto EPA

Pakistan zou elders in Kasjmir ook op Indiaas grondgebied hebben geschoten. Dorpelingen in de buurt van de grens zijn op de vlucht geslagen.

De Indiase minister van Defensie, George Fernandes, meldde dat het Indiase leger in „zeer hoge” staat van paraatheid is en dat speciale troepen in de deelstaten Punjab en Rajasthan dichter naar de grens met Pakistan zijn gebracht. De troepenbewegingen zouden een reactie zijn op de Pakistaanse beslissing om troepen naar de frontlinie te brengen. De Pakistaanse beslissing volgde op de aanslag op het Indiase parlement op 13 december door Pakistaanse guerrillastrijders. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven, onder wie de vijf aanslagplegers. Pakistan heeft zijn luchtmacht ook in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Wraak
India heeft Pakistan verantwoordelijk gesteld voor de aanslag en gedreigd wraak te nemen. De Indiase regering eist dat Pakistan de twee extremistische organisaties die de aanslag zouden hebben beraamd, ontmantelt en de leiders ervan uitlevert. Pakistan eist echter bewijzen en ontkent bij de aanslagen betrokken te zijn geweest.

New Delhi zegt nog steeds een diplomatieke oplossing te zoeken voor het conflict. De regering heeft haar ambassadeur in Pakistan echter teruggeroepen en aangekondigd wegen en spoorwegen die India met Pakistan verbinden, te zullen sluiten. De Pakistaanse president, Pervez Musharraf, noemde India daarop „arrogant.”

Zondag beschuldigde het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Indiase veiligheidsdienst van de ontvoering en marteling van een Pakistaanse diplomaat in New Delhi. De medewerker van de Pakistaanse ambassade zou zaterdag vijf uur lang zijn vastgehouden. Pakistan heeft een officiële klacht ingediend bij India en eist een onderzoek. „Tijdens zijn ondervraging is hij geheel ontkleed, geslagen en gemarteld, waardoor hij uitwendige en inwendige verwondingen opliep”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad.

De Indiase politie zegt Khan te hebben ondervraagd over een tas met geheime documenten die hij van een medewerker van het Indiase parlementssecretariaat zou hebben gekregen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat Khan is gemarteld. De Indiase ambtenaar is gearresteerd en zit nog steeds vast.

Commandant
Het Indiase leger schoot zondag in Indiaas Kasjmir ook twee extremisten dood van Lashkar-i-Tayyaba, een van de Pakistaanse guerrillaorganisaties die achter de aanslag op het Indiase parlement zouden zitten. Onder de slachtoffers zou een hoge commandant zijn geweest.

Bij de beschietingen door de legers in Kasjmir zijn zeker twee Indiase militairen omgekomen en drie gewond geraakt. De slachtoffers vielen bij een aanval op een Indiase legerpost bij Bain Galahar, 40 kilometer ten zuidwesten van Jammu, de winterhoofdstad van Kasjmir. Aan Pakistaanse zijde raakte volgens Pakistan een burger gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer