Buitenland
New Delhi roept hoge diplomaat terug uit Pakistan

De spanningen tussen India en buurland Pakistan zijn vrijdag verder opgelopen. India heeft besloten een hoge diplomaat met de status van ambassadeur terug te roepen uit Islamabad. De regering in New Delhi besloot verder een aantal bus- en treinverbindingen naar Pakistan stop te zetten. Ook zijn ongewoon grootschalige troepenbewegingen in het grensgebied tussen beide landen gemeld.

Van onze buitenlandredactie

India maakte vrijdag bekend zijn hoge commissaris voor Pakistan terug te halen. Het vindt dat Pakistan te weinig onderneemt tegen militante groepen die verantwoordelijk zouden zijn voor de aanslag op het Indiase parlement. Een week geleden kwamen daarbij veertien mensen om het leven.

India zegt bewijzen te hebben voor de betrokkenheid van twee separatistische bewegingen in het omstreden gebied Kasjmir. Het gaat om Lashkar-e-Taiba en Jash-e-Mohammed. Beide strijden voor aansluiting van het Indiase deel van Kasjmir bij Pakistan en hebben bases in het Pakistaanse deel. Kasjmir was al twee keer inzet van een oorlog tussen beide Aziatische kernmachten. Beide bewegingen ontkennen overigens achter de aanslag te zitten.

In een verklaring van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Pakistan een gebrek aan betrokkenheid bij de zaak verweten. India verwijt zijn buurstaat voorts door te gaan met het aanmoedigen van grensoverschrijdend terrorisme. Pakistan vindt dat India met concrete bewijzen over de brug moet komen. India weigert dat. Volgens premier Vajpayee spreken de bewijzen voor zich, omdat het Pakistanen waren die de aanslag in New Delhi uitvoerden.

India zei niet aan te sturen op een diplomatieke breuk met Pakistan. De betrekkingen worden op een laag pitje gezet, niet verbroken, zei minister van Informatie Sushma Swaraj. Pakistan betreurt het Indiase besluit de diplomaat terug te roepen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad verklaarde dat de Pakistaanse ambassadeur in India op zijn post zal blijven. In de huidige gespannen situatie is het des te belangrijker dat alle communicatiekanalen blijven openstaan, aldus de zegsman.

Pakistan heeft wel besloten de tegoeden te bevriezen van de twee separatistische bewegingen, die op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties staan. Een dag eerder besloot de Amerikaanse president Bush hetzelfde te doen. Een woordvoerder van Lashkar zei in een reactie dat het Amerikaanse besluit weinig om het lijf heeft, omdat de groepering geen tegoeden heeft in de Verenigde Staten en Europa.

Manoeuvres
Pakistan heeft vrijdag ook verklaard „zeer verontrust” te zijn over Indiase troepenbewegingen langs zijn grens. De regering in Islamabad vindt dat deze manoeuvres de gespannen situatie verergeren en dat zij zich daarom gedwongen ziet „passende tegenmaatregelen” te nemen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Pakistaanse hoofdstad gaat het om omvangrijke troepenbewegingen langs de grens in de provincies Sindh en Rajasthan, in het gebied tussen de rivieren de Chenab en de Ravi en langs de lijn die de Indiase en Pakistaanse delen van Kasjmir scheidt. India sprak vrijdag van een voorzorgsmaatregel.

De leiders van de twee landen zijn allebei van plan van 4 tot 6 januari een bijeenkomst van Zuid-Aziatische landen in Nepal bij te wonen. Volgens de beide regeringen zullen de presidenten elkaar daar niet spreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer