De acties voor hulp aan Haïti zijn bij de kerken aangeslagen. Een aantal reacties.
De Protestantse kerk in Nederland (PKN) heeft meegedaan met de actie van de samenwerkende hulporganisaties. Dick Loendersloot, coördinator noodhulp Haïti, zegt dat de kerk de ochtend na de ramp een brief heeft gestuurd naar de diaconieën met het verzoek om steun. In een groot aantal gemeenten is daaraan gehoor gegeven. De PKN krijgt bijna 13 procent van de opbrengst van de landelijke inzamelingsactie, waarvan de eindstand nog niet bekend is. De teller staat boven de 100 miljoen euro, wat betekent dat ICCO en Kerk in Actie (de uitvoerende organisaties namens de PKN) een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro zouden ontvangen.
Daarnaast heeft de kerk ongeveer 150.000 euro ontvangen van particulieren en 800.000 euro van diaconieën uit fondsen voor noodhulp. De PKN is bezig met het financieren van projecten en wil het geld onder meer gebruiken voor een tijdelijke drinkwatervoorziening in een aantal dorpen en voor het opnieuw opzetten van een medicijnvoorziening die door de aardbeving ontregeld was.
Leen van der Maas, algemeen secretaris van het deputaatschap bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten, zegt dat het deputaatschap op Haïti contacten heeft met World Relief, World Concern en Woord en Daad. Direct na de ramp heeft het deputaatschap 50.000 euro beschikbaar gesteld, waarmee World Relief al twee dagen na de aardbeving noodhulp heeft gegeven. Aan collecten en giften is tot nu toe een bedrag van 1,3 miljoen euro opgehaald. Daarbij zijn de toegezegde bedragen die van collecten van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland binnenkomen, nog niet inbegrepen. Verder zijn er gesprekken met de Gereformeerde Gemeenten in Nederland over een vorm van samenwerking. Van der Maas is met name verrast door de vele giften die, los van de collecten, binnenkomen. Het geld zal via kerken en christelijke hulporganisaties een diaconale bestemming krijgen. Het deputaatschap wil graag „de armsten van de armen” helpen. Over een paar weken hoopt Van der Maas naar Haïti te gaan om zich op de hoogte te stellen van de voortgang en de plannen voor de verdere wederopbouw te bespreken.
Ds. G. Drayer, secretaris diaconaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken, zegt dat zijn kerken via Margot de Greef al een tijd goede contacten heeft in Haïti. Ze werkt daar in het kader van de Michacampagne om op diaconaal vlak de kerken bewust te maken en meer te laten samenwerken, vooral met het oog op de armoede en de problemen waarmee Haïti kampt. De eindstand van de collecten is nog niet bekend, maar het gaat in ieder geval om enkele honderdduizenden euro’s. Een deel van het geld gaat naar Medair, een organisatie die al lange tijd actief is op het gebied van noodhulp. Daarnaast werkt de kerk samen met Woord en Daad en ook komt een gedeelte van het geld bij Margot de Greef terecht. Zij is bezig met het uitdelen van noodhulppakketten en heeft plannen ontwikkeld voor verdere hulp. Ds. Drayer is blij dat er veel gebeurt voor een „bevolking die bijna constant onder het juk van rampen doorgaat.”
De hersteld hervormde gemeenten hebben tot nu toe 300.000 euro bijeengebracht voor Haïti. Dat zegt J. J. Verloop, secretaris van de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Hij constateert dat het onderwerp sterk leeft in de gemeenten. „Er is meer geld voor Haïti opgehaald dan een aantal jaren geleden voor de hulp na de tsunami. We zijn dankbaar dat ook op deze manier aan onze Bijbelse opdracht om aan onze naaste te denken, gevolg gegeven wordt.” De HHK heeft besloten het geld via Woord en Daad te besteden en zal in overleg met die organisatie een bestemming zoeken.