Economie
„Centrale bank IJsland heeft ons voorgelogen”

DEN HAAG (ANP) - De IJslandse centrale bank heeft De Nederlandsche Bank „voorgelogen” over de toestand van Landsbanki, het moederbedrijf van de IJslandse internetspaarbank Icesave waar veel Nederlanders hun geld verloren. Dat zei Arnold Schilder, tot 2008 directeur Toezicht bij DNB maandag tegen de commissie-De Wit.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in Den Haag tijdens van zijn verhoor door de commissie-De Wit. Foto ANP
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in Den Haag tijdens van zijn verhoor door de commissie-De Wit. Foto ANP
„Ik kan niet anders zeggen dan dat de IJslandse collega’s ons hebben voorgelogen”, zei Schilder. Samen met DNB-president Wellink trok hij met zorgen over Landsbanki keer op keer aan de bel bij de IJslandse centrale bank. „Het was steeds een halleluja-verhaal”, zei Schilder over het antwoord van de IJslanders. In oktober 2008 gingen Landsbanki en Icesave toch failliet.

Schilder zei dat ook andere centrale banken niet altijd volledig waren in het verschaffen van informatie. Maar IJsland was in omvang wel een uitzondering. „Het was de enige keer dat we echt voor de gek zijn gehouden”.

Ook de Belgen waren terughoudend in het geven van informatie over Fortis Groep ten tijde van de verkoop van ABN Amro. Volgens Schilder was het voor DNB een van de belangrijkste lessen dat je als toezichthouder nog meer moet doorzeuren om informatie. „Soms had ik - op z’n Hollands gezegd - meer moeten doordrammen”.

Ook moet DNB in de toekomst nog somberder zijn in de aannames van risicomodellen en ’stresstesten’. „We waren conservatief, maar we hadden nog conservatiever moeten zijn. Maar we konden niet anders dan we gedaan hebben en we zouden het wat mij betreft weer zo doen”.

Schilder gaf de commissie nog mee dat de wijze waarop het bankentoezicht in Nederland wordt betaald, zou moeten veranderen. Momenteel betaalt de bedrijfssector het toezicht. Dat betekent wel dat DNB met de bedrijven waarop het toezicht houdt, soms discussieert over de toezichtsbegroting. Volgens Schilder leidt dit tot een ongewenste „afhankelijkheidsrelatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer