Buitenland
Positie Noord-Ierse premier wankelt

BELFAST (ANP/AFP) – De positie van de Noord-Ierse premier Peter Robinson wankelt na onthullingen dat zijn 60-jarige echtgenote, die politiek actief was, een veertig jaar jongere minnaar had. Politieke bondgenoten verwachten dat de leider van de Democratische Unionistische Partij (DUP) binnen enkele dagen aftreedt.

Premier Peter Robinson (r.) Foto EPA
Premier Peter Robinson (r.) Foto EPA
Ex–premier David Trimble noemde de positie van de huidige regeringsleider onhoudbaar. Als hij wil vechten om zich van alle blaam te zuiveren, moet hij dat als gewoon parlementariër doen, stelde Trimble.

Iris Robinson zou voor haar voormalige vriendje Kirk McCambley omgerekend 56.000 euro hebben losgepeuterd bij twee projectontwikkelaars, zodat hij een restaurant kon beginnen. Premier Robinson ontkent op de hoogte te zijn geweest van de financiële handel en wandel van zijn vrouw.

Mevrouw Robinson wordt inmiddels intensief psychiatrisch behandeld wegens een acute depressie, maakte de premier zondagavond bekend. Zij ziet zich gedwongen haar zetels in het Noord–Ierse parlement en het Britse Lagerhuis op te geven. Ze zou ook niet meer welkom zijn als partijlid van de DUP, meldden Britse media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer