Weigering subsidie om standpunt euthanasie
Het euthanasiestandpunt van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) was voor het Rhenense gemeentebestuur een belangrijke reden om subsidie te weigeren aan de christelijke organisatie. PvdA-wethouder M. Guichelaar: „Wij willen scheiding van kerk en staat.”
„Erg jammer en onbegrijpelijk”, noemt de NPV het besluit van de gemeente Rhenen om geen subsidie te verstrekken vanwege de christelijke identiteit van de organisatie. De lokale NPV-afdeling stapt naar de rechter, de landelijke NPV overweegt een proefproces te beginnen.
Kunt u zich de teleurstelling van de NPV voorstellen?
Wethouder Guichelaar, wiens PvdA samen met de Progressieve Combinatie en de VVD het college in Rhenen vormt: „Elke organisatie die subsidie misloopt, zal teleurgesteld zijn. Het gaat om een bedrag van een paar honderd euro. Wij willen de subsidieaanvragen toetsen aan onze verordening. Naast de NPV is er in Rhenen nog een organisatie die ook thuishulp aanbiedt, op een voortreffelijke manier. Als de NPV de enige organisatie was geweest, had het college zich beraden.
De NPV zegt dat ze iedereen hulp aanbiedt. Maar ons is bij de bezwaarschriftencommissie gebleken dat het wringt als het gaat om levensbeëindiging. Daar heeft de NPV moeite mee, daar wil de organisatie niet aan meewerken. Dat heeft iemand van de NPV na een concrete vraag aangegeven. Dat betekent dat de NPV dus niet iedereen de hulp kan bieden. Iemand die aan een NPV-hospice vraagt: „Ik wil een eind aan mijn leven”, raakt dan in het gedrang.”
Euthanasie is een beladen thema, waar uiteenlopende uitvattingen over zijn. De overheid kan toch ook subsidie verlenen aan organisaties die moeite hebben met euthanasie?
„Daar ben ik het niet mee eens. Ik respecteer het Bijbelse standpunt van de NPV, maar vind niet dat de overheid subsidie moet verstrekken. Ik ben voor scheiding van kerk en staat. Die vind ik erg belangrijk. De overheid is er niet om een religie te verspreiden.”
Betekent dit dat tal van christelijke organisaties van subsidie verstoken blijven?
„Die woorden hebben een negatieve connotatie. Wij subsidiëren muziekverenigingen waar ook christenen deel van uit maken. Dat is voor ons geen punt. Wel hebben we de afgelopen tijd subsidie voor een aantal christelijke organisaties keurig afgebouwd.
De NPV is voor ons niet melaats. Iemand van de NPV zit ook in het overleg over de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ik blijf gewoon vriendelijk met ze in gesprek. Het is niet zo dat ik de NPV ga negeren. Bij de aanbesteding voor huishoudelijke hulp vanuit de gemeente zijn ook christelijke instellingen betrokken. Mensen moeten wat te kiezen hebben. We werken soms ook samen met kerken. We zien de kerken niet als iets engs. Maar op het punt van levensbeëindiging wringt het wat ons betreft bij de NPV.”
De NPV zegt dat iedereen opereert vanuit een bepaalde levensvisie.
„Het gaat erom dat een religieuze opvatting wordt uitgedragen. Die moet de overheid niet verspreiden. Wij wijzen subsidie voor kerkelijk jeugdwerk af, algemeen jeugdwerk krijgt wel geld.”
Discrimineert de gemeente op religieuze gronden?
„Nee, dat zijn grote woorden. Ik spreek allochtonen die zeggen dat ze gediscrimineerd worden. Terwijl ik dan soms zeg dat ze zich gediscrimineerd vóélen. Wij bekijken de zaak objectief en houden ons aan onze subsidieverordening.”
De NPV overweegt een proces juist vanwege die verordening. Wat vindt u daarvan?
„De mogelijkheid van die rechtsgang is er. Ik word er geen moment zenuwachtig van. Ik houd de NPV niet tegen.”