Binnenland
NPV laakt weigering subsidie Rhenen

De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) laakt de weigering van de gemeente Rhenen om de lokale NPV-afdeling subsidie te verstrekken vanwege de levens­beschouwelijke achtergrond van de christelijke organisatie.

Binnenlandredactie
De plaatselijke NPV-afdeling stapt naar de rechter. De landelijke NPV overweegt daarnaast een tweede proces te beginnen over de deugdelijkheid van de Rhenense subsidieverordening. „Mogelijk heeft de zaak in Rhenen een precedentwerking”, aldus woordvoerder P. van Steenselen donderdagmorgen. De SGP in Den Haag stelt Kamervragen over de kwestie in Rhenen.

Rhenen weigert de lokale NPV-afdeling subsidie voor scholing van vrijwilligers, die worden ingezet voor thuishulp. Reden voor de afwijzing is de Bijbelse grondslag van de NPV, aldus voorzitter H. J. Roza van de lokale afdeling. Verantwoordelijk wethouder M. Guichelaar was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. In diverse gemeenten krijgt de NPV subsidie.

Van Steenselen van de landelijke NPV noemt het „erg jammer en onbegrijpelijk” dat Rhenen de hand op de knip houdt vanwege de christelijke signatuur van de organisatie. „Kun je activiteiten ontplooien die niet voortkomen uit een levensvisie?” Het is de eerste keer dat de NPV „puur en alleen” omwille van de levensbeschouwing nul op het rekest krijgt.

In mei vroeg de Rhenense NPV-afdeling vergeefs geld aan de gemeente. Daarna ving de organisatie bot bij de bezwaarschriftencommissie. De afdeling gaat in beroep bij de rechtbank in Utrecht.

In de Rhenense verordening staat dat er geen overheidsgeld is voor „activiteiten die partij­politiek of levenbeschouwelijk van aard zijn, voortvloeien vanuit partijpolitieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke motieven dan wel vorming of verspreiding op deze terreinen tot doel hebben.”

Voorzitter Roza van de Rhenense NPV is teleurgesteld over de handelwijze van de gemeente. „Het is heel triest dat wij worden afgerekend op het feit dat wij het woord Bijbel in onze grondslag hebben staan. Wij handelen vanuit Bijbels perspectief, maar onze vrijwilligers bieden iedereen thuishulp. Wij zijn geen evangelisatiecommissie. Als er vragen komen over het geloof, kunnen onze medewerkers daarop ingaan.” De afgelopen tijd ontstond vaker ophef over subsidieverlening aan levensbeschouwelijke instellingen, zoals het Scharlaken Koord. In Elburg is onrust over subsidieweigering aan een christelijke hospice. Minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemde het woensdag „verontrustend” als religieuze hulporganisaties verstoken blijven van subsidie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer