Binnenland
Waar Zwijndrecht over vier jaar moet staan

Het is vooral een onderhandelingsdocument bij de verkiezingen. Aan een verkiezingsprogramma wordt maanden gesleuteld. Maar de inwoners van Zwijndrecht willen vooral een korte samenvatting lezen.

1 December 2009 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:16

Al jaren werken in Zwijndrecht de SGP en de ChristenUnie samen. Fractievoorzitter is de SGP’er Pasveer. Samen met CU’er Voerman begon hij in oktober met het samenstellen van het conceptprogramma. „We hebben daarbij een deel overgenomen uit het programma van vier jaar geleden”, aldus Pasveer. Na een eerste aanzet legden ze het voor aan de andere twee fractieleden. „We hadden toen een concept van ongeveer veertig pagina’s. Daarna is alles kernachtiger geformuleerd.” Vervolgens legden de fractievoorzitters het document voor aan de bestuursleden en enkele externen, onder wie de commandant van de brandweer, die uit de CU/SGP-achterban komt. Hij bekeek het onderdeel veiligheid.

„Half december moet het programma gereed zijn”, aldus Pasveer. „Dan houdt de fractie dertien tot vijftien pagina’s over. Hiervan wordt een uittreksel gemaakt voor een verkiezingsflyer.” Het hele programma komt op de website van de fractie. Mensen kunnen ook een papieren versie aanvragen. Kern van het programma is de vraag waar Zwijndrecht over vier jaar moet staan. Het programma is een basis voor mogelijke collegeonderhandelingen.

Behalve op principiële punten zoals het behoud van de zondagsrust richt het programma zich op lokale items, zoals ruimtelijke ordening en werk­gelegenheid. De fractie stelt het programma zelf samen. „De landelijke SGP en ChristenUnie geven wel richtlijnen. Na de samenstelling van het programma leggen we het voor aan de landelijke partijbureaus.”

De partij Algemeen Belang Zwijndrecht laat maatschappelijke organisaties meedenken over de invulling van het verkiezingsprogramma. Fractievoorzitter Loos: „Vooraf stellen de fractie en het bestuur een lijst van tien thema’s samen waarover we in het verkiezingsprogramma willen schrijven.” Loos noemt onder andere de thema’s milieu, veiligheid en openbare ruimte. „Vervolgens sturen we een brief naar alle organisaties die in Zwijndrecht op maatschappelijk terrein actief zijn. We vragen ze of ze in 150 tot 200 woorden willen aangeven wat er volgens hen de komende vier jaar moet gebeuren.” Aan de hand van de reacties wordt het programma ingevuld.

Algemeen Belang verstuurt pas half december de brieven. In januari wordt het verkiezingsprogramma afgerond. Het eindresultaat wordt samengevat in maximaal twee A3-pagina’s. De partij wil die pagina’s laten afdrukken in lokale kranten.

„Het verkiezingsprogramma is vorige week vastgesteld door de leden”, zegt CDA-fractievoorzitter Hofland-Vellekoop. „We zijn in het voorjaar begonnen. Vanuit de landelijke partij kregen we een leidraad voor het programma, maar we hebben het programma wel zelf samengesteld.”

Het CDA stuurde aan alle leden een brief met de vraag of ze mee wilden schrijven. „Ook organisaties zoals seniorenraden en sportraden hebben we om een reactie gevraagd. Datgene wat we overnamen moest natuurlijk wel in onze politieke lijn passen.”

Na de zomervakantie is het concept besproken met de leden. Het verkiezingsprogramma is een onderhandelingsdocument voor de collegevorming. Het bevat ongeveer twintig A4’tjes. Daaruit maakt de partij een flyer met de tien belangrijkste actiepunten. Het programma is niet gecontroleerd door de landelijke partij.

Dit is de eerste aflevering in een serie over de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer