Binnenland
Opluchting na verkoop villa prins

Kabinet en Tweede Kamer reageren met respect en begrip op het besluit van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima om hun vakantievilla in Mozambique te verkopen.

Redactie politiek
DEN HAAG - Handout van de brief die de prins stuurde. Foto ANP
DEN HAAG - Handout van de brief die de prins stuurde. Foto ANP
De prins en prinses stuurden vrijdag een brief aan premier Balkenende waarin ze hun besluit meedeelden. De stroom aan negatieve publiciteit is de reden voor de verkoop, die overigens feitelijk zal plaatsvinden als de villa gereed is.

De discussie over de deelname in het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo „raakt ons zeer”, zo schrijft de prins. „Deze publiciteit en discussie staan haaks op hetgeen wij met onze beslissing deel te nemen, wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.” Tijdens een werkbezoek aan Mexico, enkele weken geleden, onthulde de prins dat hij slapeloze nachten had van het debat.

Premier Balkenende zei vrijdag namens het kabinet dat hij de beslissing van de prins respecteert. Volgens hem is er „een eigen dynamiek” rondom de aankoop van de woning ontstaan. De minister-president hoopt dat de goede ontwikkelingen die zijn ingezet voor de plaatselijke bevolking, doorgaan.

De regeringspartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, spreken van een wijs besluit en een dappere beslissing. „Het siert ze dat ze zich wel bewust waren van de negatieve berichten en met pijn in het hart stoppen”, aldus PvdA-Kamerlid Timmer. De SP’er Van Raak vindt het ook een wijs besluit: „Ik vind het heel belangrijk dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima rustig met de kinderen op vakantie kunnen, maar niet op deze plek.” VVD-Kamerlid Ter Beek hoopt dat de discussie over het vakantiehuis nu is beëindigd.

Machangulo SA, de vereniging van eigenaren van de vakantiehuizen op het Mozambikaanse schiereiland, vindt het jammer dat de prins en prinses hun villa gaan verkopen.

De Bond van Oranjeverenigingen is daarentegen zeer te spreken over het besluit van het prinselijk paar „Het getuigt van moed”, aldus voorzitter Zonnevylle, die onlangs stevige kritiek uitte op de aankoop van de villa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer