Betalingsrekeningen DSB Bank heropend
De curatoren van de failliete DSB Bank hebben de betalingsrekeningen van klanten waarop voorheen de betalingen binnenkwamen heropend. Dit hebben de curatoren donderdag laten weten.
De bankrekeningen van DSB Bank waren al enige tijd geblokkeerd. Klanten kunnen nu weer aan hun betalingsverplichtingen aan de bank voldoen. Door het faillissement waren ook alle automatische incasso’s gestopt. Daarom moeten cliënten de eerste betaling nu weer handmatig doen, aldus de curatoren.
De curatoren zullen deze week iedereen die bij de bank een lening of hypotheek heeft per brief wijzen op de verplichting de betalingen aan DSB Bank te blijven voldoen. Het faillissement van de bank heeft geen enkele invloed op die verplichtingen, alle contracten met DSB Bank blijven in stand, aldus de curatoren.
De curatoren lieten verder weten het incassobeleid van DSB Bank aan een „grondige analyse” te onderwerpen, om te waarborgen dat dit beleid binnen de regels van het recht valt. Ze hebben afspraken gemaakt om zeker te stellen dat ook tijdens het onderzoek van de curatoren binnen de regels van het recht en de normen die gelden voor incassobureaus wordt gehandeld. Schikkingen en akten van cessie zullen vanaf nu uitsluitend met instemming van curatoren worden gesloten.
Woensdag uitte de Stichting Platform Aandelen Lease (PAL) stevige kritiek op de ’harde’ incassopraktijken. DSB–klanten met een betalingsachterstand zouden onder grote druk worden gezet door incassobedrijven om hun schuld terug te betalen, hoewel de bank failliet is en de dagelijkse leiding in handen is van curatoren. De bureaus blijven de mensen met beslaglegging en rechtszaken achtervolgen, aldus PAL.
De stichting, eerder vertegenwoordiger van gedupeerden van aandelenleaseproducten, noemde de incassobureaus „zeer intimiderend” en zei dat er bij klanten „grote verwarring en onzekerheid” heerst. Het Steunfonds Probleemhypotheken stelt dat deze praktijken onmiddellijk moeten stoppen. Woordvoerder Jelle Hendrickx vindt dat de „curatoren totaal voorbijgaan aan het feit dat veel mensen zo in de problemen zijn gekomen dat ze niet meer kunnen betalen”.
Het Steunfonds wil dat de curatoren eerst de schade van gedupeerden vaststellen, zoals eerder in een regeling was overeengekomen met DSB Bank. „Incassopraktijken zijn niet de oplossing voor de problemen”, aldus Hendrickx. Als de curatoren uiterlijk vrijdag niet ingaan op de eisen van het Steunfonds, komt er een kort geding, zei Hendrickx.
De curatoren laten op dit moment ook een onderzoek uitvoeren naar de problemen van een deel van de DSB klanten. Als zou blijken dat DSB Bank ten opzichte van sommige klanten aansprakelijk is, komen de curatoren met een voorstel voor een regeling. Op welke termijn zo’n voorstel er zou kunnen zijn, is helaas nog niet te zeggen, aldus de curatoren in hun brief. Wel doen zij hun best het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden.