Economie
„Ik zie hier liever een Willink hangen”

Het was belastingtechnisch niet mogelijk dat de kunstcollectie van Dirk Scheringa in zijn museum in Spanbroek kon blijven nadat de ABN AMRO-bank er beslag op had gelegd.

Redactie economie
SPANBROEK – Het Scheringa Museum voor Realisme was woensdag gewoon open en gratis toegankelijk. Behalve lege witte muren waren er schilderijen te zien van Jan van Tongeren. Veel kunstliefhebbers maakten van de gelegenheid gebruik om steunbetuigingen voor
SPANBROEK – Het Scheringa Museum voor Realisme was woensdag gewoon open en gratis toegankelijk. Behalve lege witte muren waren er schilderijen te zien van Jan van Tongeren. Veel kunstliefhebbers maakten van de gelegenheid gebruik om steunbetuigingen voor
Dat zei Scheringa woensdag naar aanleiding van berichten dat hij zelf schuldig was aan het leeghalen van het museum dinsdagavond.

Het Scheringa Museum voor Realisme was woensdag gewoon open en gratis toegankelijk. Behalve lege witte muren waren er nog wat schilderijen te zien van Jan van Tongeren.

Bezoekers kwamen vooral naar het museum om de mede­werkers een hart onder de riem te steken.

In de zalen verzocht de museumleiding bezoekers op een aantal muren teksten achter te laten. Volgens een medewerkster gaven veel kunstliefhebbers hier aan gehoor door steunbetuigingen voor museum­eigenaar Dirk Scheringa op de wanden te zetten. De teksten variëren van ”Schandalig en droevig” tot ”Ik zie hier liever een Willink hangen”.

Een man leverde twee schilderijen af, die hij aan het museum schonk. Op een van de werken staat een visuil afgebeeld. „Die vist op zalm, dat leek me wel toepasselijk.” Er kwamen woensdag ruim 270 kunstliefhebbers naar Spanbroek, iets meer dan gemiddeld.

Het weghalen van de kunstwerken dinsdagavond leidde tot veel commotie. Burgemeester Nijpels van Opmeer toonde zich boos en teleurgesteld. Museumpersoneel stond huilend toe te kijken hoe verhuizers de kunstwerken inpakten.

De werken dienen als zakelijk onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen euro, geld dat in de bijna voltooide nieuwbouw van het museum in Opmeer is gestoken. De ver­zekeringswaarde van de kunstwerken wordt geschat op ruim 40 miljoen euro.

ABN AMRO wil niet ingaan op de zaak, omdat het een kwestie is tussen de bank en een klant. Wel laat een woordvoerder weten dat de bank er niet op uit is om de verzameling uiteen te laten vallen. Scheringa zei dat woensdag ook: „Ik hoop dat de collectie als geheel niet verloren zal gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer