Kerk & religie
‘Zondagsrust’ ziet aantal leden dalen

De Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en Zondagsheiliging sloot vorig jaar af met een positief saldo. Het aantal leden daalde met 760 naar een totaal van 23.978. Dat bleek zaterdag tijdens de jaarvergadering in Barneveld.

Kerkredactie

De rust binnen de vereniging, die vorig jaar in opspraak kwam, lijkt weergekeerd, zo bleek tijdens de vergadering. Penningmeester mr. L. Vogelaar noemde het verheugend dat ondanks de ziekte van de eerste administrateur, M. van Prooijen, en de negatieve publiciteit over de vereniging het tekort van vorig jaar verdwenen was. De nieuwe registeraccountant G. Boonzaaijer waardeert de nieuwe wijze van boekhouding, waarbij onder meer de betalingen nu geheel via de penningmeester verlopen. De accountant gaf een positief oordeel over de jaarrekening.

Tijdens de vergadering werden de wijzigingen van de statuten besproken. De discussie over het stemrecht door vrouwen en het gebruik van vervoermiddelen op zondag kregen daarbij de meeste aandacht. Gehandhaafd werd in de statuten de zinsnede dat bestuursleden een schriftelijke verklaring moeten ondertekenen dat zij geen enkel vervoermiddel op zondag gebruiken; ook geen fiets. G. Kool (Ederveen) wilde dit ook vastleggen voor het personeel dat de vereniging in dienst heeft. Hij slaagde daarin niet.

Het verbod om een vervoersmiddel te gebruiken, berust op een menselijke traditie die niet op Gods Woord is gebaseerd, zei een ander lid. Anderen wezen erop dat dit verbod voor de jongeren en de buitenwacht erg moeilijk is uit te leggen. Tweede voorzitter van de vereniging, D. van der Sluis, merkte op dat deze regel vanaf het moment dat ds. J. van Prooijen de vereniging oprichtte, gangbaar was, maar dat veel leden daar anders over denken.

Kool wilde expliciet in de statuten opnemen dat vrouwen niet mogen stemmen tijdens de jaarvergadering. Voorzitter E. de Groot zei dat het al een ongeschreven wet is dat dit niet gebeurt. Hij was bevreesd dat er anders een klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling ingediend zou worden. Kool stelde echter dat de eis van Gods Woord boven de Nederlandse wetgeving staat. Uiteindelijk waren er maar vijf leden die deze gewijzigde zinsnede aan de notaris wilden voorleggen.

Secretaris H. van Vliet memoreerde diverse aantastingen van de zondagsrust in het afgelopen jaar. Maar daar staan ook positieve meldingen tegenover, zoals de sluiting van tuinbeurs Fleurig op zondag.

Ds. D. Heemskerk, hervormd predikant te Garderen, verzorgde het slotwoord naar aanleiding van Ps. 119:136. Kenmerk van de christen is dat hij smart heeft over de zonde en de aantasting van Gods eer, niet alleen in eigen leven maar ook in de samenleving. Hij betuigt smart over het niet onderhouden van Gods Woord en de verachting van Zijn wet. Degene die zo treurt over de zonde, staat niet boven de samenleving, maar is juist bezorgd om het behoud van de naaste, aldus ds. Heemskerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer