„Christen moet eigentijds spreken”
Bidden om een stil en gerust leven en tegelijk actief aanwezig zijn in de samenleving. Voor RMU-directeur Peter Schalk zijn dat geen tegenstellingen. „Soms valt het gesprek met andersdenkenden zomaar open.”
Schalk weet waar hij het over heeft. Gisteren was hij samen met collega’s van FNV, CNV en GMV in Amsterdam-Noord om actie te voeren tegen de openstelling van winkels op zondag. Eerder was hij nauw betrokken bij een initiatiefwet om de positie van gewetensbezwaarden bij zondagswerk beter te beschermen. Daarvoor zat Schalk geregeld aan tafel met D66-Kamerlid Bakker. „We moeten als christenen niet weglopen voor onze verantwoordelijkheid, maar het publieke debat blijven voeren, op een waardige manier.”
Of het klimaat onder Balkenende is verbeterd voor christenen, weet de RMU-directeur zo net niet. „Onder paars werden de christelijke waarden en normen weggesloopt uit onze wetgeving. Onder Balkenende is dat soort rechtstreekse aanvallen afgenomen, maar het publieke debat is verscherpt. Seculiere politici delen geregeld venijnige speldenprikken naar orthodox denkende mensen uit. Dat is misschien nog wel gevaarlijker. Grondrechten worden voortdurend tegen elkaar afgewogen en de ruimte voor christenen neemt af.”
Een verkeerde reactie daarop is volgens Schalk dat christenen zich opsluiten in hun zuil. „We mogen best bidden om een stil en gerust leven, tegelijk moeten we actief aanwezig blijven in de samenleving en ons niet uit het veld laten slaan. Het is voorzegd dat we in de wereld verdrukking zullen hebben, maar Christus heeft de wereld overwonnen. Zondag 12 van de Catechismus roept ons op Zijn Naam te belijden. We moeten onszelf ervoor over hebben, maar dan belooft God ook grote dingen.”
Hoe kan de RMU samenwerken met organisaties die een totaal andere grondslag hebben?
„Door eerlijk voor onze principes uit te komen. Neem de zondagsopenstelling van winkels. Daar kun je verschillende bezwaren tegen hebben: sociale, economische, principiële. De RMU kiest vooral voor die laatste, het FNV heeft andere bezwaren. Door dat eerlijk tegen elkaar uit te spreken, ontstaat er respect. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er over mijn visie lacherig werd gedaan.”
Niet elk onderwerp leent zich voor een monsterverbond, erkent de RMU-directeur. „Bij een thema als homoseksualiteit werkt het averechts. Dan moeten we eerlijk onze eigen visie laten horen, ook al gaat zij dwars tegen de meerderheid in. Maar wel in gesprek blijven met tegenstanders en goede nota nemen van hun ideologische achtergronden. D66 zegt: Iedereen heeft het recht om zijn leven zelf in te richten. Waarom christenen dan niet? Toen ik dat destijds Kamerlid Bakker voorhield, zorgde dat voor een doorbraak in ons gesprek.”
Heeft het zin om je nek als christen uit te steken?
„Daar worstel ik zelf ook mee, maar het weerhoudt me niet om door te gaan. Ik ervaar in dit verband soms een opmerkelijk verschil. Discussies in de eigen achterban over kleinigheden verlammen, geven negatieve energie. Als ik met andersdenkenden over wezenlijke zaken praat, weet ik dat ik tegengas zal krijgen, maar dat geeft me positieve energie. Dan ga ik op zoek naar nóg betere argumenten.”
Heeft u adviezen voor het debat?
„Sta als christen in de zuil met het gezicht naar buiten en met open handen. We hebben de Tien Geboden. Alles wat heilzaam is voor de mensen, staat daarin. We moeten elkaar opscherpen om daarvoor uit te komen. Dat vraagt weerbaarheid.”
Breng de Bijbelse boodschap in eigentijdse taal onder woorden, benadrukt de RMU-directeur. „De wereld om ons heen moet ons begrijpen. Voor ons herkenbare termen als ”de dag des Heeren” werken niet. Spreek gewoon over de zondag. Eigentijds taalgebruik hoeft niets af te doen aan de ernst van de boodschap.”
Dit is het derde deel in een serie over de positie van christenen in de samenleving. Zaterdag in Accent deel vier.