Politiek

Christelijke school mag homo weren

Religieuze scholen mogen eisen blijven stellen aan de (homofiele) leefwijze van hun docenten. Het kabinet wil de bestaande balans tussen de vrijheid van onderwijs en godsdienst en het antidiscriminatiebeginsel handhaven.

Redactie politiek
30 September 2009 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 08:47
Minister Ter Horst. Foto ANP
Minister Ter Horst. Foto ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag verdeeld gereageerd op dit kabinetsbesluit, dat dinsdag openbaar is gemaakt. De coalitie steunt de regering, de oppositie reageert overwegend afwijzend.

De bestaande uitzonderingsbepaling in de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) verdwijnt en in plaats daarvan komt een nieuwe artikel waarin regels voor orthodoxe instellingen zijn verwoord. De bestaande enkelefeitconstructie zorgde voor veel verwarring.

De nieuwe bepaling zal nauw aansluiten bij een advies dat de Raad van State hierover in mei uitbracht en zal in het voorjaar van 2010 naar de Kamer gaan. Daarna kan ze in de wet worden vastgelegd.

In de brief die minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar de Kamer stuurde, staat dat de bescherming van het individu tegen discriminatie niet minder mag worden. Ook hecht het kabinet eraan dat de vrijheid van instellingen op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag en instellingen van bijzonder onderwijs om eisen te stellen aan het personeel „ongewijzigd blijft.”

De coalitie is tevreden met de kabinetsbrief. CDA-Kamerlid Jonker vraagt zich wel af of de spanning die er is tussen de grondrechten helemaal is weggenomen. PvdA-Kamerlid Bouchibti is ook tevreden, maar zal het nieuwe tekstvoorstel beoordelen met haar eigen criteria. „Voor de PvdA zal het beoordelingscriterium zijn dat de positie van homoseksuele docenten door de nieuwe wetstekst moet verbeteren en zeker niet mag verslechteren”, aldus Bouchibti. ChristenUnie-Kamerlid Anker stelt vast dat het kabinet goed heeft geluisterd naar het advies van de Raad van State.

De oppositie reageert verdeeld op de brief van het kabinet. SP en D66 wijzen de gekozen lijn af. „Oude wijn in nieuwe zakken”, aldus D66-Kamerlid Van der Ham. De SGP is gematigd positief. „Vooralsnog lijkt het voorstel van het kabinet geen verslechtering”, aldus Van der Vlies.

Voorzitter Neerings van het COC reageerde dinsdag teleurgesteld op de brief van het kabinet. Hij had gehoopt dat er een eind zou komen aan de mogelijkheid voor christelijke scholen om eisen te stellen aan de leefwijze van hun docenten.

De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten het debat over homo-emancipatie dat voor morgen stond gepland, tot nader order uit te stellen.

Zie ook pag. 3.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer