Achttienhoven kent eigen plaatsnaam niet
„Achttienhoven? Nooit van gehoord.” Op de plaats waar volgens de kaart het gehucht Achttienhoven moet liggen, kennen de mensen deze naam niet. „Ik geloof dat de polder hier zo heet.”
Het lijkt zo makkelijk. Even op internet de naam Achttienhoven intikken, goed kijken waar het ligt en er dan naar toe rijden voor een reportage. Volgens de internetencyclopedie Wikipedia is Achttienhoven een gehucht in de gemeente Nieuwkoop en ligt het ongeveer 7 km ten noorden van Woerden.Op de digitale kaart van Google ligt Achttienhoven iets ten zuiden van Woerdense Verlaat. Daar waar de Bosweg en de Voorhaakdijk de provinciale Milandweg kruisen.
Eerst de Voorhaakdijk maar eens oprijden. Het eerste huis is onbereikbaar door een stevig hekwerk op de brug. De tweede inrit leidt naar een boerderij die in de steigers staat. Bouwvakkers zijn druk met de renovatie en een groot bord maakt duidelijk dat het terrein verboden gebied is. Bij de huizen aan de linkerkant van de weg is niemand te zien.
Langzaam gaat het verder. Dat is maar goed ook, want om de bocht staan er twee kereltjes midden op het smalle asfaltweggetje. De oudste heeft net een voorntje aan de haak geslagen en laat hem trots aan zijn kleine broertje zien. Hij is best bereid om even zijn moeder te roepen. „Heet het hier Achttienhoven? Ik zou het niet weten. Misschien dat de polder hier zo heet.” De moeder van de jongens verwijst naar haar man, die even weg is. Eerst maar even verder kijken dan.
Veel verder loopt de Voorhaaksdijk echter niet, want bij de volgende boerderij, de Hoeve Helena, loopt het weggetje dood. Op het boerenerf staan wel verschillende auto’s, maar mensen zijn er niet te bespeuren. Dat is ook het geval bij de boerderijen aan de andere kant van de Milandweg.
Dan maar de Bosweg op. Een paar vissers hebben hun hengels uitgegooid in de Boschwetering. Ook zij hebben nog nooit van Achttienhoven gehoord. „Maar wij komen hier ook niet vandaan.” Aan de andere kant van de weg staat een wat oudere man in zijn tuin te werken. „Achttienhoven? Ik ben hier geboren en getogen, maar ik heb nog nooit van die naam gehoord.”
Hoe kan dat nu? Zelfs op de borden bij de fietsknooppunten staat Achttienhoven aangegeven, maar de mensen uit het gebied weten niet eens dat ze in een gehucht wonen met die naam.
Misschien dat de vader van de twee vissende jongens nu thuis is. Inderdaad, Paulus van der Arend is druk aan het kaasmaken. „’s Zomers verwerken we alle melk tot Goudse boerenkazen van 16 kilo. In de winter gaat de melk naar de melkfabriek.” Het geslacht Van der Arend woont al sinds 1860 op de boerderij.
De agrariër is één van de weinigen die weet dat Achttienhoven tussen 1817 en 1855 een officiële gemeente in Zuid-Holland was. „Er stond een gemeentehuis in het dorpje wat nu Woerdense Verlaat heet. Achttienhoven was genoemd naar de achttien boerderijen of hoven die er stonden.”
Weer wat geleerd. Nu maar hopen dat heel Achttienhoven dit leest.