Buitenland
G8: Maximaal 2 graden temperatuurstijging

De leiders van de G8 – de zeven leidende industriestaten plus Rusland – zijn woensdag in het Italiaanse L’Aquila begonnen aan een driedaagse top. Op de eerste dag is besloten tot een grof raamwerk om het klimaat te beschermen. Ook de Verenigde Staten hebben er nu mee ingestemd dat de temperatuur op aarde maximaal 2 graden Celsius mag stijgen ten opzichte van het begin van de industrialisering.

ANP/DPA/RTR
Presidenten Sarkozy en Obama tijdens een overleg op de G8-top.
Presidenten Sarkozy en Obama tijdens een overleg op de G8-top.
De wereldwijde stijging van de gemiddelde temperatuur bedroeg de afgelopen eeuw al 1 graad. De G8–landen zeiden te streven naar een veelomvattend en ambitieus klimaatakkoord dat tijdens een VN–top in december in Kopenhagen bereikt moeten worden. De G8 riep andere landen op zich aan te sluiten bij de strijd tegen de klimaatveranderingen.

De wereldwijde economie is zich aan het stabiliseren, maar loopt nog altijd „aanzienlijke” risico’s, aldus een woensdag op de G8–top uitgegeven verklaring. „Hoewel er tekenen zijn van stabilisatie, waaronder herstel van de aandelenmarkten, blijft de situatie onzeker. De risico’s voor de economische en financiële stabiliteit blijven aanzienlijk”.

Mogelijk komen er meer stimuleringsmaatregelen om de economie er weer bovenop te helpen, maar daarover bestaat verdeeldheid. „Voordat er gesproken wordt over additionele stimuleringsmaatregelen, verzoek ik alle leiders om er eerst zeker van te zijn dat de maatregelen die al aangekondigd zijn, ook uitgevoerd worden”, aldus de Canadese premier Stephen Harper.

Een ander onderwerp dat hoog op de agenda staat tijdens de topontmoeting is de internationale handel. De G8 streeft naar een nieuw vrijhandelsakkoord.

L’Aquila is de hoofdstad van de Italiaanse regio Abruzzen die in april werd getroffen door een verwoestende aardbeving. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi verplaatste na de ramp de beoogde locatie van de G8–top van een luxe vakantieoord op Sardinië naar L’Aquila. Dat moest solidariteit met de slachtoffers en de minder bedeelden uitstralen in tijden van economische crisis.

De Chinese president Hu Jintao, die later bij de G8 zou aanschuiven, besloot niet in Italië te blijven voor de top van de G8, maar terug te keren naar China om het geweld in het westen van het land aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer