Binnenland

„Verlof voor vader na overlijden moeder”

Als de moeder van een kind in het kraambed overlijdt, moet haar partner haar recht op bevallingsverlof kunnen overnemen. Dat zou ook moeten gelden voor gevallen waarin de moeder langdurig in het ziekenhuis moet blijven, terwijl haar pasgeboren kind naar huis mag.

ANP
20 February 2009 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:21

Daarvoor pleiten de Tilburgse hoogleraar sociaal recht Ton Wilthagen en de juristen Saskia Montebovi en Irene Wilthagen.Wilthagen werkt bij het Juridisch Loket in Tilburg, waar een 38-jarige vader zich kortgeleden meldde die door zijn werkgever was gesommeerd aan het werk te gaan. De man was sinds twee weken thuis om voor zijn baby te zorgen, nadat zijn vrouw aan complicaties tijdens de bevalling was overleden. Volgens de wetenschappers bestaat er in Nederland geen regeling voor „dergelijke dramatische gevallen.”

Zowel ouderschapsverlof als calamiteitenverlof, kraamverlof en kort- of langdurend verlof schieten tekort, aldus de Tilburgse juristen. Aangezien in de Tweede Kamer momenteel over verlof-regelingen wordt gesproken, zouden deze uitzonderlijke gevallen nu aan de orde moeten komen, menen zij, omdat het weliswaar zelden voorkomende, maar wel schrijnende omstandigheden zijn.

De wetenschappers wijzen er op dat in België wel een goede regeling bestaat voor vaders die alleen achterblijven met hun pasgeboren kind. Zij mogen het bevallingsverlof van de moeder overnemen. De werkgever mag zulk verlof niet weigeren. De vader moet zelf zijn werkgever binnen zeven dagen na de geboorte op de hoogte brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer