Binnenland
PvdA: Vaccineer meisjes op school

De Haagse PvdA-fractie wil dat meisjes op school een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker krijgen. Op die manier wil de partij het schoolverzuim tot een minimum beperken. De meisjes moeten drie keer een prik halen. Dat liet de partij gisteren weten.

De meisjes krijgen in een periode van een halfjaar drie vaccinaties tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. Minister Klink van Volksgezondheid besloot vorig jaar dat vanaf september 2009 alle meisjes van twaalf jaar ingeënt kunnen worden tegen baarmoederhalskanker.

Volgens raadslid Mulder is de uitvoering dan ook erg belangrijk. „In Den Haag alleen al gaat het om duizenden meiden. Als al deze meiden weg moeten van school voor een prik, dan is er een enorm schoolverzuim.”

PvdA’er Vos, die ook huisarts is, stelt dat op scholen veel meisjes worden bereikt. „Bovendien moeten alle drie de vaccinaties toegediend worden, anders zijn er geen garanties dat ze echt aanslaan.”

De PvdA vreest dat er veel verzuim zal zijn bij de herhalingsprikken. „In Den Haag verschijnt 18 procent niet voor een herhalingsprik tegen BMR en DTP. Daarom is er een grote kans dat er bij vaccinatie voor baarmoederhalskanker ook uitval zal zijn.”

Volgens de PvdA wees het college eerder een verzoek voor prikken op school af „wegens regelgeving omtrent hygiëne en met name de logistiek.”

Vos stelt dat vaccinatiemateriaal goed vervoerd kan worden. „Bovendien hebben de meeste scholen een spreekkamer of dokterskamer waar inentingen gegeven kunnen worden.”

Wereldwijd heeft Nederland het laagste sterftecijfer door baarmoederhalskanker: 250 per jaar. Onderzoekers van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) riepen onlangs op om vaccinatie alleen bij een verhoogd risico in te zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer