Binnenland
Illegale euro’s naar staatskas

De 59-jarige K. L. uit Vlissingen moet het miljoen dat hij verdiende met criminele activiteiten, in de staatskas storten.

L., destijds hoofdverdachte in de zogeheten zaak Python, werd in 2006 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot vijf jaar cel voor onder meer de smokkel van 2 miljoen sigaretten, enkele tonnen drugs, het witwassen van geld en deelname aan en criminele organisatie. Later, in hoger beroep, kreeg hij een jaar extra opgelegd.

De rechtbank bepaalde dinsdag dat L. de verdiensten van zijn illegale activiteiten in de staatskas moet storten. Het gaat om een bedrag van op de kop af 1,07 miljoen euro. Voor justitie is het vonnis een belangrijk succes, nadat eerder de eis van een ontnemingsvordering tegen een drugsbaron door de rechter werd afgewezen.

L. heeft volgens eigen zeggen „geen cent om te makken.” Zijn bedrijf zou failliet zijn. Ook heeft hij drie ton aan schuld uitstaan.

L. voerde in het verleden diverse drugstransporten uit. Zijn Engelse transportbedrijf in Breskens fungeerde daarbij volgens justitie als dekmantel. Zo werden er met een gewone trailer vruchten uit Spanje gehaald die bij aankomst direct vernietigd werden en reden er regelmatig wagens met lege containers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer