Binnenland
Sjoelsteen met de Statenbijbel

Hij heet „Willem van… eh, Nassau”, maar hij weet dat de Statenbijbel in de zeventiende eeuw tot stand kwam. De historisch uitgedoste verkoper van uitgever Anno brengt tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) de complete canon van de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht, tot de twintigste eeuw toe.

Een grote, roze sjoelbak in de stand van de uitgever biedt de bezoekers even ontspanning. De opzet is eenvoudig: mik een steen waarop een gebeurtenis staat in het juiste tijdvak. Dat levert een punt op. Wie in het verkeerde vak terechtkomt, incasseert een strafpunt. De sjoelbak is nu nog de enige, maar dat kan veranderen: bezoekers mogen een bouwtekening meenemen. „Kunt u samen met uw klas zo’n ding maken.”

Het is een van de vele noviteiten op de NOT. De jaarlijkse beurs ging dinsdagmorgen van start in de Utrechtse Jaarbeurs. Vijf dagen lang kunnen geïnteresseerden kennismaken met de nieuwste methoden, de nieuwste materialen, de nieuwste media. Vertegenwoordigers van meer dan 500 organisaties en bedrijven geven voorlichting over hun doelstellingen en producten. Voor wie het maar horen wil, ook tijdens de 150 workshops die er worden gehouden.

Er worden meer dan 50.000 bezoekers op de NOT verwacht. Overal op de ruim opgezette beurs zijn folders, overal zijn pennen, overal is snoep. Opleidingen en beroepsgroepen presenteren zich, uitgevers stallen hun nieuwste lesmethoden uit en automatiseringsbedrijven demonstreren hun educatieve computerprogramma’s.

Er zijn een tentoonstelling over psychische problemen te bezichtigen, een kinderboekenstraat en een expositie over 200 jaar onderwijsvernieuwing. In de Dyslexiestraat.nl presenteren negentien specialisten op het gebied van woordblindheid zich voor het eerst gezamenlijk.

De Groene Route leidt bezoekers langs exposanten die het onderwijs „acties en leermomenten” op het gebied van natuur, milieu en voedsel aanreiken. Voor de NOT Innovatieprijs zijn 56 producten aangemeld, van videowedstrijd Tube Your Future tot pingpongtafels waarvan de hoeken om veiligheidsredenen zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer