Binnenland
Mobiel bellen en onder invloed

Al mobiel bellend reed een 47-jarige automobilist uit Sint Willebrord in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Frans Cobellaan. Politieagenten zagen de bestuurder om 01.25 uur rijden en telefoneren tegelijk en lieten hem stoppen. Nadat ze de bestuurder hadden aangesproken, constateerden zij dat de man onder invloed van alcohol was.

Hij werd aan gehouden en aan het bureau blies hij 600 ugl. Dit is meer dan wettelijk is toegestaan en hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving.

Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer