Binnenland

Varen langs de grens van het Romeinse Rijk

Met boomlange planken en duizenden klinknagels wordt in Utrecht een replica van een eeuwenoud Romeins schip in elkaar getimmerd. Nog een enkele maand en dan gaat het schip echt te water voor educatieve vaartochten over de Oude Rijn.

23 January 2009 22:28Gewijzigd op 14 November 2020 07:09

De vondst van een Romeins vrachtschip in de Utrechtse Vinex-locatie Leidsche Rijn in 2003 was voor Stichting Bouwloods de aanleiding voor de start van een leer-werkproject. Hoewel de stichting nog in oprichting was, zorgde de massale belangstelling voor de archeologische ontdekking voor een lumineus idee. Liesbeth Bouwhuis, directrice van de stichting: „In twee kijkweekenden kwamen 30.000 mensen bij het schip De Meern 1 kijken. Voor ons was dat het startschot om aan de hand van de onderzoeksgegevens van het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie (NISA) te komen tot een reconstructie van het Romeinse vaartuig.”

Met de bouw van het schip biedt Stichting Bouwloods een helpende hand aan mensen die niet meer zelfstandig terug kunnen keren op de arbeidsmarkt. „Zij krijgen van ons een opleiding voor houtbewerker en ze doen werkervaring op tijdens het meehelpen aan de reconstructie van de boot. Uiteindelijk kunnen deze mensen na gemiddeld vijftien maanden aan het werk in de maatschappij”, aldus Bouwhuis.

Makkelijk gaat de bouw echter niet. Het schip, dat een-op-een wordt nagemaakt, wordt vervaardigd met planken uit één stuk. „Dat zijn heel bijzondere lengtes”, zegt Bouwhuis. „Daarom werken we samen met Het Utrechts Landschap. Zij zorgen voor de boomstammen.” De enorme spijkers die nodig waren voor het schip, konden nergens op de juiste maat worden gemaakt. Daarom werd een eigen smederijtje aangeschaft „Daar zijn zeker 4000 nagels gesmeed.”

Het streven is om het schip eind maart te water te laten. Het komt dan in handen van Het Utrechts Landschap. Woordvoerster Sascha van Breukelen: „Wij zorgen in samenwerking met de gemeente Woerden ook voor de exploitatie. Het zal bijvoorbeeld over de singels in Woerden varen en over de Oude Rijn, de vroegere grens van het Romeinse Rijk. Tijdens de vaart zal er wat verteld worden over de cultuurgeschiedenis van Woerden. Ook het Romeinse verleden van dit gebied komt aan de orde.”

Voor een speeltuin in Leidsche Rijn heeft Stichting Bouwloods ook nog een model van het Romeinse schip gebouwd.

Dit is het slot van een serie over ondergronds cultureel erfgoed dat vorige week door minister Plasterk is aangewezen als rijksmonument.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer