Binnenland
Feiten en cijfers

Stressen of zorgen maken

APELDOORN – Ruim een kwart van de jongeren zegt ongezond te eten. Ruim een derde daarvan heeft er ook last van. Ook de Driestarleerlingen die gisteren op bezoek waren bij de Erdee Media Groep in Apeldoorn eten vaak niet gezond. Verder noemen zij roken en
APELDOORN – Ruim een kwart van de jongeren zegt ongezond te eten. Ruim een derde daarvan heeft er ook last van. Ook de Driestarleerlingen die gisteren op bezoek waren bij de Erdee Media Groep in Apeldoorn eten vaak niet gezond. Verder noemen zij roken en
Ruim een derde van de jongeren, om precies te zijn 35 procent, heeft te maken met zorgen of stress. Van deze jongeren heeft meer dan de helft daarmee ook problemen. De meesten weten niet waar die stress vandaan komt. Sommigen geven aan dat het komt omdat ze veel te doen hebben. Meer dan de helft van de jongeren met stress heeft geprobeerd om iets aan de stress te doen. Ruim een kwart heeft dat niet geprobeerd, omdat ze het probleem niet als heel ernstig ervaren of omdat het ze niet lukt er iets aan te doen.

Gezonde nachtrust

Meer dan een derde van de jongeren, namelijk exact 35 procent, heeft slaapproblemen. De meeste jongeren zeggen dat ze geen idee hebben hoe dat komt. Bij een aantal ontstond het probleem vanzelf. Anderen geven aan dat het door te veel huiswerk komt of doordat ze graag tot laat televisie kijken. Het zijn vooral 16-jarigen en vwo-leerlingen die last hebben van slaapproblemen. De helft van de jongeren heeft geprobeerd om hier iets aan te doen. Drie op de tien jongeren hebben dat niet geprobeerd, omdat ze denken dat het niet lukt of omdat ze het niet zo ernstig vinden.

Gezond bewegen

Van alle ondervraagde jongeren sport 12 procent niet. De helft van hen vindt dat een probleem, maar ze zeggen er geen tijd voor te hebben. Voor jongeren onder de 18 jaar is een uur lichaamsbeweging per dag gezond. Niet meer dan 10 procent van de jongeren weet dat. Ook bijna 10 procent denkt dat een halfuur wel genoeg is, maar dat is de norm die voor volwassenen geldt.

Alcoholgebruik

Drie op de tien jongeren drinken alcohol. Een deel van deze jongeren, 13 procent, heeft daar ook problemen mee. Sommige jongeren hebben geen idee waarom ze zo veel drinken. Anderen antwoorden dat het vanzelf is gegaan of dat ze uit nieuwsgierigheid zijn begonnen. Er zijn geen verschillen gevonden tussen meisjes en jongens, in leeftijd en opleiding.

Roken

Van alle jongeren rookt 17 procent en van hen vinden ruim vier op de tien dat een probleem. De belangrijkste reden waarom jongeren roken, is omdat ze er ooit aan zijn begonnen uit nieuwsgierigheid. De tweede reden is dat ze het doen omdat vrienden ook roken of omdat het stoer is.

Ongezond eetgedrag

Ruim een kwart van de jongeren vindt zijn of haar eetgedrag ongezond. Ruim een derde heeft er ook problemen mee. Het zijn vooral meisjes die problemen ervaren met hun eetgedrag. Sommige jongeren zeggen het gewoon lekker te vinden om ongezond te eten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer