Betuws fruitpark in Mondriaanstijl
Na maanden van vergunningsaanvragen en bouwwerkzaamheden rijpt het Nationaal Fruitpark Ochten. Het park gooit op 19 juni officieel de hekken open voor zijn bezoekers. Ongeduldige fruitfreaks kunnen er ook nu al hun hart ophalen.
Tientallen fruitbomen, een speelweide en een educatiecentrum. Het zijn volgens initiatiefnemer en eigenaar Floor Peters de ingrediënten voor een fruitpark waar mensen komen voor een ontspannen en leerzaam uitje. Het idee ontstond begin 2004 in het hoofd van de boomkweker en krijgt steeds verder vorm aan de Bonegraafseweg 68 in Ochten. „We willen uitgroeien tot een recreatief kenniscentrum in onze regio”, aldus de ambitieuze Peters.Het gratis toegankelijke fruitpark, voor zover bekend het enige in Europa, ontbreekt het tot nog toe niet aan belangstelling. Journalisten uit heel Europa bestormden eind vorig jaar het terrein. Inmiddels noteert de Betuwse boomkweker iedere dag al een aantal bezoekers.
Peters stelt zich ten doel in het park, dat mede door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling werd mogelijk gemaakt, alle facetten van de fruitteelt te belichten. Zo hangt bij elke fruitboom een bordje met informatie over de geschiedenis van het ras, de toepassing van de vrucht en de wijze van onderhoud van de boom.
Snoeitechnieken
Het bieden van interactief onderwijs vormt een belangrijk onderdeel van de activiteiten. Vakmensen geven workshops, cursussen en presentaties over snoeitechnieken en koken met fruit. Er zijn op bepaalde tijden kunsttentoonstellingen, fruitexposities en roofvogelshows. De eigenaren van wijngaard de S-akker uit Dodewaard verzorgen praktische bijeenkomsten over druiven en wijn, imkervereniging Eck en Wiel zorgt voor een bijenstalletje en een biologische fruitteler belegt informatieavonden over biologische teelt. Ook tijdens de open dag op 20 juni vinden tal van activiteiten plaats.
Peters zegt goed over de inrichting van het terrein te hebben nagedacht. Het hele park is in Mondriaanstijl gebouwd. De pui van het educatiecentrum en de watergangen en wandelpaden in het park zijn geënt op Piet Mondriaans beroemde ”Compositie met rood, geel en blauw” uit 1927.
De initiatiefnemer kreeg van verschillende kanten schenkingen aangeboden. De plaatselijke Rabobank deed het park een 9 meter hoge uitkijktoren cadeau, Van Ee Speeltoestellen uit Barneveld gaf een kabelbaan weg en de ANWB zorgde voor het parkmeubilair.
Kikkerpoel
De boomkweker heeft met zijn initiatief geen speciale doelgroep op het oog. Peters: „Iedereen kan hier z’n ei kwijt, maar we vinden het vooral belangrijk dat kinderen en jongeren het park gaan waarderen.” Voor de allerkleinsten liet de Betuwenaar speeltoestellen aanrukken. „Het zijn soms maar eenvoudige dingen, maar het werkt wel.”
Om jongeren aan het park te binden, legde Peters contact met het Natuur- en Milieu-Educatiecentrum Betuwe, want in samenwerking met de Neder-Betuwse leerlingen zijn er leuke projecten te organiseren, denkt hij. „Oudere scholieren kunnen de waterkwaliteit in de kikkerpoel bestuderen en kinderen uit de lagere klassen kunnen zich tijdens een excursie in het park buigen over de vraag waar de appel nu vandaan komt. Mogelijkheden genoeg.”
De hele buurt draagt volgens de boomkweker een steentje bij aan de inrichting van het park. Verder helpt een aantal vrijwilligers mee. „Mijn neef Arie Peters is wel de belangrijkste. Hij neemt een gedeelte van het snoeiwerk voor zijn rekening, maait het gras en zorgt voor een stukje parkbeheer.”
Meer informatie: www.fruitpark.nl.
Kersentuin van Nederland
Floor Peters krijgt leuke reacties over het Nationaal Fruitpark Ochten.
„Fruitkwekers uit de regio en medewerkers van het Regionaal Bureau Toerisme in Tiel toonden zich enthousiast. De fietsroute door de Betuwe is zo aangepast dat hij nu langs ons park voert. Reden genoeg om straks veel bezoekers te verwachten”, aldus de boomkweker. Ook anderen zijn enthousiast, zoals Mark Heemskerk, directeur brancheorganisatie AGF Detailhandel Nederland:
„Het is vooral goed voor de jeugd om eens te zien hoe alles groeit en bloeit. Veel jongeren weten nauwelijks meer hoe een appel in de winkel terechtkomt. Kijk naar caissières in de supermarkt: ze scannen artikelen waarvan ze het bestaan niet beseffen. Het fruitpark draagt er ook aan bij dat er meer waardering voor fruit komt. We vinden het heel normaal dat alles keurig verpakt in de winkel ligt, maar een bezoek aan het park zal waarschijnlijk leren dat dit niet vanzelfsprekend is.”
Sienis Geurts, eigenaar Betuws hoogstamfruit in Kesteren:
„Met de komst van het fruitpark worden veel fruitrassen die vroeger in de Betuwe werden gekweekt, gehandhaafd. Een groot aantal commercieel oninteressante rassen is nu gelukkig weer terug. In het park staan ook veel milieuvriendelijke rassen zoals de appel koningszuur en de stoofpeer dubbele winterjan. Deze vragen weinig bestrijdings- en beschermingsmiddelen. Hiermee draag je een steentje bij aan goed rentmeesterschap van de aarde.”
Kobus van Ingen, historicus Kring Kesteren en Omstreken:
„Vroeger hadden vrijwel alle Betuwse boeren en bezitters van hopgaarden een kleine fruitgaard voor privégebruik. Dankzij de spoorlijn tussen Geldermalsen en Arnhem bloeide de handel in fruit vanaf 1884 sterk op. Jarenlang was de Betuwe de kersentuin van Nederland. Toen begin jaren zeventig de import van fruit vanuit Frankrijk en later ook vanuit Chili en Italië toenam, raakte het hoogstamfruit uit de gratie. Het is daarom goed bijna verdwenen rassen aantrekkelijk te maken.”