Binnenland
Ook PvdA voor onderzoek naar aanpak kredietcrisis

Ook coalitiepartij PvdA is nu openlijk voorstander van een parlementair onderzoek naar de aanpak van de kredietcrisis. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De oppositiepartijen bepleitten eind vorig jaar al zo’n onderzoek om lessen te kunnen trekken uit onder meer het overheidsoptreden en het uitgeoefende toezicht. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hielden de boot toen af omdat zij vonden dat de crisis nog in volle gang was en het kabinet dan niet voor de voeten gelopen moest worden. Inmiddels is het CDA op termijn ook voorstander van een onderzoek.

Minister Bos (Financiën) verzet zich niet tegen een onderzoek, maar hij waarschuwde de Kamer donderdag wel voor het grote beslag dat ermee op ambtenaren van Financiën en De Nederlandsche Bank wordt gelegd. „Zij zijn nog volop bezig de crisis te managen", aldus de minister. Daarnaast, zo gaf hij aan, zijn er organisaties die rechtszaken willen aanspannen uit onvrede over keuzes die onder meer rond bankverzekeraar Fortis zijn gemaakt.

Een meerderheid van de Kamer wil hoe dan ook een parlementair onderzoek doorzetten. Wel wordt bekeken of het onderzoek in fases kan verlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer