Binnenland
Mensensmokkelaars op Schiphol opgepakt

Het speciale Sluisteam van de marechaussee op Schiphol heeft dinsdag negen mensen aangehouden in verband met mensensmokkel. Volgens woordvoerder Rob Stenacker donderdag werden er twee smokkelaars en zeven mensen die illegaal werden vervoerd, opgepakt.

„Een grote vangst, dat gebeurt niet vaak", zegt hij. „Meestal ontfermt één smokkelaar zich over een of hooguit twee personen.


Rechercheurs van het Sluisteam observeerden dinsdag op verschillende plaatsen Chinese reizigers die zich ophielden op het passagiersgedeelte van Schiphol. Na een eerste controle bleken hun paspoorten in orde, maar bij een volgende check waren de verdachten inmiddels in het bezit van valse identiteitsbewijzen. De persoon die deze verstrekt zou hebben, is later gearresteerd in een hotel op de luchthaven.

De marechaussee gaat nu nog verder met het onderzoek naar deze mensensmokkelzaak. De smokkel van Chinezen naar Nederland en andere landen heeft de laatste tijd extra aandacht, vertelt Stenacker.

Donderdag zijn ook de cijfers van mensensmokkel op Schiphol van vorig jaar vrijgegeven. In 2008 pakte het Sluisteam in totaal 51 smokkelaars en 69 mensen die werden gesmokkeld op. Hun eindbestemming was soms Nederland, maar een deel was ook op doorreis naar andere landen.

Deze aantallen zijn bijna hetzelfde als het aantal arrestaties in 2007. Toen hield de marechaussee 50 smokkelaars en 70 gesmokkelden aan.

Mensensmokkel is een belangrijk aandachtsgebied van de marechaussee, mede vanwege de ernstige gevolgen. Volgens Stenacker belanden de mensen die worden gesmokkeld uiteindelijk heel vaak in een situatie waarin zij worden uitgebuit, zoals bijvoorbeeld in de prostitutie of in naaiateliers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer