Binnenland
Nederland gaat kapers berechten

Nederland heeft Denemarken uitlevering gevraagd van vijf Somaliërs die 2 januari probeerden het Nederlandse vrachtschip Samanyulo te kapen in de Golf van Aden bij Somalië.

De bemanning van het Nederlandse schip had het piratenschip met lichtkogels in brand geschoten waarna de kapers in zee sprongen. Foto EPA
De bemanning van het Nederlandse schip had het piratenschip met lichtkogels in brand geschoten waarna de kapers in zee sprongen. Foto EPA
De bemanning van het Nederlandse schip had het piratenschip destijds met lichtkogels in brand geschoten. De kapers waren overboord gesprongen. Het Deense marineschip Absalon dat in de buurt was had de daders uit zee opgepikt.

„Denemarken heeft de voorbereiding gestart voor een uitleveringsprocedure. Ik neem aan dat de verdachten binnen heel korte termijn aan Nederland worden overgedragen", zei minister Hirsch Ballin (Justitie) donderdag na overleg met zijn Deense collega in de marge van informeel EU-beraad in Praag.

Het wordt een van de eerste strafzaken tegen Somalische kapers wereldwijd. Piraterij is een van de zwaarst denkbare misdrijven in het internationale strafrecht, aldus Hirsch Ballin.

„Piraterij is een verschijnsel waarvan we tien jaar geleden dachten dat het verdwenen was. Piraten hadden een romantisch Caraïbisch imago gekregen. Maar het is een ten onrechte geromantiseerd beeld".

De minister had om uitlevering gevraagd omdat „het een vrachtschip is dat onder de vlag van het Nederlands Koninkrijk vaart en omdat het Nederlandse Openbaar Ministerie bereid en in staat is tot vervolging, als bijdrage in de strijd tegen deze misdaad".

De verdachten bevinden zich nog op het Deense marineschip. Het Nederlandse en Deense Openbaar Ministerie overleggen nog hoe de groep in Nederland kan komen.

Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen voor welke rechtbank de opmerkelijke strafzaak zal dienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer