Binnenland
Nieuwe coalitie Bodegraven rond

De gemeente Bodegraven heeft een nieuwe coalitie met de partijen CDA, PvdA en VVD.

De drie partijen ondertekenden woensdag het coalitieakkoord ”Aan de slag!”. Als kandidaat-wethouders zijn voorgedragen H. Vroomen (CDA), J. Bouwens (PvdA) en J. Goudbeek (VVD).

Er moest een nieuw college komen omdat Beter Bodegraven, ChristenUnie en GroenLinks in december het vertrouwen hadden opgezegd in wethouder Bouwens en zijn partij PvdA.

Formateur Vroomen (CDA) onderzocht of er een coalitie mogelijk was met CDA, PvdA, VVD en SGP. De laatste partij zag van verdere deelname aan het formatieproces af toen bleek dat een meerderheid van de onderhandelaars van de fracties graag drie fulltimewethouders wilde.

De SGP had eerder gepleit voor vier parttimewethouders. Fractievoorzitter J. L. van den Heuvel: „In de aanloop naar de fusie tussen Bodegraven en Reeuwijk vonden wij dat er wat te zeggen was voor vier wethouders. Vier weten immers meer dan drie. Bovendien zou dat het draagvlak in de gemeente vergroten.” Volgens Van den Heuvel heeft het college nu weliswaar een minimale meerderheid, maar slechts de steun van 47 procent van de kiezers.

De SGP besloot het coalitieakkoord daarom niet te ondertekenen en zich terug te trekken uit het formatieproces. „We hadden kunnen tekenen zonder een wethouder te leveren, maar dan zouden we wel delen in de risico’s en niet in de kansen en successen. In dat geval waren we een soort bijwagen geworden. We denken de belangen van Bodegraven beter te kunnen dienen door nu niet onze handtekening te zetten, maar een onafhankelijke, kritische koers te volgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer