Binnenland
Hulpdiensten noordoosten druk met schaatsgewonden

De ambulances in het noordoosten van Nederland hebben zaterdag de handen vol gehad aan schaatsongelukken.

Veertien mensen zijn behandeld of naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling, meldde de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) zaterdagavond.

In de kop van Overijssel werden extra ambulances ingezet om alle gewonden te hulp te kunnen schieten. En dat bleek geen sinecure, want door de vele geparkeerde auto’s hadden hulpverleners soms nogal wat moeite om slachtoffers te bereiken. Die lagen bovendien soms midden op een ijsvlakte.

Na de drukte van zaterdag roepen de hulpdiensten schaatsers op hun auto zo te parkeren dat er ruimte overblijft voor ambulances, brandweer- en politiewagens.

Mensen die zich ondanks waarschuwingen op dun ijs begeven en dan door het ijs zakken, moeten zelf de kosten van hun reddingsoperatie betalen, vindt brandweercommandant Hans Zuidijk van Alphen aan den Rijn. Een woordvoerster van de gemeente bevestigde zaterdag een bericht daarover van Omroep West. De brandweer is de laatste tijd veel mensen te hulp gekomen die uit een wak of van het ijs moesten worden gehaald. Zuidijk wil met de gemeente gaan praten over de kosten die komen kijken bij de winterse reddingsacties. De maatregel om zelf voor de kosten op te draaien, zou er volgens Zuidijk wellicht toe kunnen leiden dat mensen niet het dunne ijs opgaan.

Volgens de zegsvrouw moet het voorstel worden gezien in de context van het skiën. „Daar zie je ook veel vaker dat mensen buiten de pistes brokken maken. Dat gebeurt nu ook op het ijs.” Zuidijk wil bekijken of er iets kan worden gedaan aan de kosten „als mensen willens en wetens iets doen waarvan ze weten dat het gevaarlijk is”, aldus de woordvoerster.

De ijspret kwam zaterdag tot een climax op het Henschotermeer bij Woudenberg. Ongeveer 1500 mensen namen daar zaterdag deel aan de eerste toertocht op natuurijs. De deelnemers konden twee tot twintig rondjes van 2 kilometer afleggen. Op enkele valpartijen na is volgens de woordvoerder het evenement goed verlopen.

De tocht op het meer, dat door zijn beschutte ligging snel dichtvriest, werd zaterdag voor de achtste keer gehouden. Voor het eerst konden schaatsers er in 1985 aan deelnemen. De voorlaatste keer was in 1996, enkele dagen voor de laatste Elfstedentocht.

Het ijs is een 54-jarige man uit Best fataal geworden nadat hij zaterdagochtend een zogeheten ijsduik had gemaakt in Nuenen. Volgens de politie was het slachtoffer met een groep aan het duiken in het Eindhovens Kanaal. Wat er precies gebeurde bij dit duikongeval in het water onder het ijs, kon de politie gisteravond nog niet vertellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer