Binnenland
Jaarwisseling in het kort

Bellen

AMSTERDAM - Nederlanders hebben elkaar massaal bellend en sms’end de beste wensen voor 2009 overgebracht. De mobieletelefonieaanbieders verwerkten in de nacht van woensdag op donderdag flink veel sms’jes. De piek lag in het eerste uur van het nieuwe jaar. Aanbieders zeggen dat er zich geen grote problemen of storingen hebben voorgedaan. Wel kwamen berichtjes iets trager bij de ontvanger aan tijdens de piek in het eerste uur van 2009.

Schoonmaak

AMSTERDAM - Amsterdam-Noord was na de jaarwisseling snel schoon. Dat was het werk van vijftien leden van de Ahmadiyya-moslimgemeenschap in Amsterdam. Voor het derde achtereenvolgende jaar hield de moslimgroep op nieuwjaarsdag grote schoonmaak. „De stad knapt zo snel op”, zei een van de schoonmakers, Fahim Dieffenthaler, gisterochtend. De moslims doen dat omdat ze vinden dat het hun taak is een bijdrage te leveren aan de samenleving.


Smog

BILTHOVEN - Afgestoken vuurwerk veroorzaakte in de eerste uren van 2009 in grote delen van Nederland ernstige smog door fijnstof. De hoogste concentratie (277 microgram) werd gisterochtend gemeten in Nijmegen. In Nederland is er sprake van matige smog als de concentratie fijnstof hoger ligt dan 50 microgram per kubieke meter. Van ernstige smog wordt gesproken bij 200 microgram of meer per kubieke meter.


In de cel

BRUCHEM - D66-raadslid F. van der Schans uit Bruchem heeft de nacht van oud en nieuw doorgebracht op het politiebureau in Tiel. Gisteren rond het middaguur mocht Van der Schans zijn cel weer verlaten. In het proces-verbaal staat dat hij wordt verdacht van onder meer brandstichting en vernieling.


Vuurwerk

RIJSWIJK - Dit jaar is voor 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat heeft een woordvoerder van het brancheoverleg vuurwerkhandelaren woensdag gezegd. De verkoop bleef iets achter bij de verwachte 70 miljoen. De hoeveelheid vuurwerk was gelijk aan die van 2007. Toen verkochten de handelaren voor 60 miljoen, de 5 miljoen extra van 2008 komt door de gestegen prijzen. Volgens de woordvoerder van de vuurwerkbranche hebben veel mensen prijzen vergeleken op internet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer