Kerk & religie
Joodse gemeente Amsterdam bouwt nieuwe synagoge

Amsterdam krijgt een nieuwe synagoge. Burgemeester Cohen en rabbijn Menno ten Brink sloegen gisteren de eerste paal van het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

ANP
Het komt zelden voor dat er in Nederland een nieuwe synagoge wordt gebouwd.

Het gebouw aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Zuid krijgt vier verdiepingen en wordt bijna helemaal omringd door water. Naast een gebedsruimte komen er ook kantoorruimte, zalen en een onderwijscentrum. De bouw kost 11 miljoen euro en moet in het voorjaar van 2010 klaar zijn, aldus woordvoerder van de gemeente Samuel de Leeuw.

De nieuwe synagoge moet ook een plek worden waar verschillende religieuze en etnische groepen elkaar ontmoeten. De Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam is momenteel al betrokken bij organisaties die het onderling contact willen verbeteren. Zo werkt ze samen met de Turkse religieuze beweging Milli Görüs en is ze medeoprichter van het Joods-Marokkaans Netwerk.

De gemeenschap heeft een nieuw gebouw nodig omdat het oude onderkomen aan de Jacob Soetendorpstraat sterk verouderd is. Daarnaast had zij meer ruimte nodig omdat het aantal leden de afgelopen jaren gestaag groeide. Momenteel zijn het er circa 1800.

Volgens De Leeuw komt dat onder meer doordat tegenwoordig veel mensen behoefte hebben aan zingeving en bij een gemeenschap willen horen. Bovendien spreekt het liberale jodendom vandaag de dag veel mensen aan, veel meer dan de orthodoxe varianten. „Men kiest voor een moderne vorm van joods-zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer