„Mantelzorgers raken overbelast”
Heel wat mantelzorgers houden het niet vol. „Krijgen ze wel genoeg aandacht van de kerk?” vraagt E. W. Sonnenberg, consulente van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV), zich af.
Sonnenberg sprak zaterdag tijdens de vierde landelijke toerustingsdag van de generale diaconale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk. De bijeenkomst in Lunteren had als thema ”Vrijwillig dienen”.Sonnenberg zei dat de zieken in de regel voldoende aandacht van de kerk krijgen, maar de mantelzorgers, familieleden die hen verzorgen, dikwijls niet. „Mantelzorgers dreigen overbelast te raken. Als je 24 uur per dag de verzorging voor een dementerend familielid op je genomen hebt, is dat erg zwaar.” Ze noemde ook mensen achter een rolstoel van wie de uitputting soms van het gezicht af te lezen is, terwijl ze geduldig achter de rolstoel lopen.
De overheid heeft steunpunten mantelzorg ingericht, maar slechts weinig orthodox-protestantse mantelzorgers maken hiervan gebruik, omdat het steunpunt neutraal is. Sonnenberg deed een beroep op de diakenen om naar de mantelzorgers om te zien. „Mantelzorgers kunnen het langer volhouden als de kerk hen ontlast. Dat kan bijvoorbeeld door hen af en toe een vrije avond te bezorgen.”
De taak van de diakenen kan beginnen met het bespreekbaar maken van de moeilijke positie met de mantelzorger, omdat zijzelf die niet altijd onderkennen. Het organiseren van diaconale thuiszorg kan een goede manier zijn om mantelzorgers in de gemeente structureel te helpen. Het doel ervan is om de patiënt in staat te stellen de thuissituatie in stand te houden. Vrijwilligers, mantelzorgers en professionele hulp werken daartoe samen.
Sonnenberg maakte duidelijk dat deze diaconale thuiszorg goed georganiseerd moet worden met een aantal coördinatoren die altijd bereikbaar zijn. Dat kan door de mobiele telefoon met het centrale nummer aan elkaar door te geven. Ze noemde een goede organisatie onontbeerlijk.
Verder moet het niet zo zijn dat vrijwilligers overbelast raken, dat ze taken moeten doen, zoals het toedienen van medicijnen, die ze niet mogen doen. Of dat ze er financieel op achteruit gaan als ze geen vergoeding krijgen voor het rijden van mensen naar het ziekenhuis. Ze adviseerde de diakenen om voorzichtig te beginnen en vervolgens het hulppakket uit te breiden.
De NPV helpt al jaren bij het opstarten van kerkelijke hulporganisaties, onder andere met het project ”1+1=3”. Vorige week kreeg de organisatie hiervoor de tweede prijs van de Identiteitsprijs van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. Het hulpaanbod aan kerkelijke organisaties bestaat onder meer uit het trainen van vrijwilligers en coördinatoren, het organiseren van thema-avonden en het begeleiden van de organisaties.
Vrijwillig
Ds. A. Kot, hersteld hervormd predikant te Huizen en voorzitter van de commissie, hield een meditatie over vrijwilligerswerk vanuit Exodus 35. Als kenmerk van vrijwillig geven noemde hij de gehoorzaamheid aan de Heere, Die het vraagt in Zijn Woord. „Een vrijwillig hart is een hart dat gewillig is om de Heere te gehoorzamen. Het Woord wijst aan hoe de Heere gediend wil worden.”
Milddadigheid is ook een kenmerk van vrijwilligheid. „De liefde tot God doet niet graag te weinig maar heeft een overvolle maat.” Als derde punt noemde hij het doen van vrijwilligerswerk met een goede bedoeling en niet om er zelf beter van te worden.