Kerk & religie

„Herstel en genezing zijn mogelijk”

Het pand aan de Natriumweg op een industrieterrein in Amersfoort heeft niet de uitstraling van een kerk. Zelfs een naambordje ontbreekt. „We hadden onze kerk liever op een mooie plek gehad, maar dat is niet gelukt”, zegt voorganger G. J. (Gertjan) Goldschmeding van het Amersfoorts Christelijk Centrum (ACC).

Jan van Reenen
14 August 2008 12:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:13Leestijd 5 minuten
AMERSFOORT – Het pand van het Amersfoorts Christelijk Centrum, gelegen op een industrieterrein, heeft niet de uitstraling van een kerk. Zelfs een naambordje ontbreekt. Foto’s RD, Anton Dommerholt
AMERSFOORT – Het pand van het Amersfoorts Christelijk Centrum, gelegen op een industrieterrein, heeft niet de uitstraling van een kerk. Zelfs een naambordje ontbreekt. Foto’s RD, Anton Dommerholt

„Het heeft trouwens ook voordelen: we zijn niemand tot last en er zijn genoeg parkeerplekken voor de zondagse kerkgangers. Overigens is een mooi kerkgebouw niet het belangrijkste, het gaat erom een liefdevolle gemeenschap te zijn. Maar we delen niet de mening van sommige evangelische gemeenten, die een gebouw totaal onbelangrijk vinden. Een kerkgebouw is meer dan een plaats van samenkomst, het is een thuis voor de gemeente. Voor dat gevoel doen wij ons best.”De aandacht voor de jeugd is zichtbaar in het gebouw. Er zijn twee ruime crèches voor de jongere kinderen en in een naburig schoolgebouw is ruimte voor een volwaardige kinderkerk. De meest opvallende nevenruimte is een jeugdcafé, met gezellige tafeltjes en schemerlicht, waar ook de kerkgangers elke zondag napraten. „We schenken geen alcohol”, haast Goldschmeding zich te zeggen. „We willen de wereld niet nadoen, maar we willen aandacht voor ontmoeting en relaties.”

In de kerkzaal, met 250 zitplaatsen, valt een aantal dingen op. Het eerste is de eenvoud: stoelen zonder enige franje, een simpele plafondafwerking en een (glazen) katheder in plaats van een preekstoel. Het tweede wat opvalt zijn de muziekinstrumenten op het podium en de gekleurde lampen aan het plafond. Tijdens elke dienst is een band aanwezig. Achter een blauw gordijn bevindt zich een groot bassin, waarin volwassenen door onderdompeling gedoopt kunnen worden.

De voorganger benadrukt de overeenkomsten met de reformatorische kerken. „We aanvaarden de Bijbel van kaft tot kaft, ook als het gaat om zaken die in deze maatschappij moeilijk liggen, zoals huwelijk en samenwonen. Samenwonen kent de Bijbel niet. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament gaat het om echtelijke relaties.”

Hij is net zo stellig over genezing, een aangelegen punt in de gemeente. „God laat ons zien hoe we moeten leven. Herstel en genezing zijn er niet alleen op geestelijk gebied, maar ook op lichamelijk, psychisch, sociaal en materieel terrein. Het gaat er niet alleen om dat mensen herstellen van ziekte maar ook dat ze hun financiën en hun huwelijken weer op orde krijgen.”

Goldschmeding noemt het voorbeeld van een vrouw die na een dienst zo goed kon horen dat ze haar gehoorapparaat niet meer nodig had en van iemand die een vlekje op zijn longen had dat verdween. Hij spreekt over een jongen die een hartstilstand kreeg en na gebed weer herstelde, tot verwondering van de dokters.

Herstel vindt plaats na onderwijs en gebed, aldus Goldschmeding. Soms ’beveelt’ de pastor tij dens speciale genezingsdiensten de ziekte in de naam van Jezus om uit te gaan. De naam van Jezus ziet hij als een sleutel die God de mens heeft toevertrouwd om zelf te kunnen toepassen in gebed.

De gemeente is zelfstandig. Er zijn contacten met andere groepen, maar er is geen kerkelijk verband. Voorgangers van andere gemeenten gaan soms wel in Amersfoort voor, maar pas nadat ze persoonlijk hebben kennisgemaakt met Goldschmeding. „Iedereen kan wel een fijne preek houden, maar niet iedereen leidt een leven overeenkomstig Gods Woord en dat zul je toch moeten weten.” Een raad van toezicht waakt voor willekeur.

De beste contacten heeft de voorganger met buitenlandse gemeenten: in Engeland, de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne, waar hij regelmatig voorgaat, soms voor duizenden mensen. Ook is hij gastheer in een televisieprogramma. „We willen de heerlijkheid van Jezus Christus aan de hele wereld tonen”, zegt Goldschmeding.

Amersfoort Christelijk Centrum

Het Amersfoort Christelijk Centrum (ACC) te Amersfoort is opgericht door de Amerikaanse voorganger Ford Pickering in 1994. Voordat hij naar Europa kwam, was Pickering assistent-voorganger van Bethany World Prayer Center in Baker (VS).

ACC is een dochtergemeente van Kenneth Copeland Ministries en onderhoudt nauwe contacten met diverse gemeenten in binnen- en buitenland. De gemeente is aangesloten bij Creflo Dollar Ministerial Association.

Sinds 1998 is G. J. (Gertjan) Goldschmeding voorganger van het ACC. Hij heeft een drietal boeken geschreven: over trouwen en samenwonen, over tienden en over voorspoed.

De gemeente kocht in 1999 een pand op een industrieterrein in Amersfoort, waar diverse activiteiten plaatsvinden. Er zijn onder meer een jeugdcafé (Vicory Life), een boekwinkel en een uitgeverij. Alle economische activiteiten van ACC zijn ondergebracht in de stichting Woord des Levens.

De missie van het ACC is de wereld te tonen „wie Jezus werkelijk is.” Volgens de gemeente wil God in Christus mensen volledig herstel geven, zowel geestelijk als lichamelijk, emotioneel, materieel en sociaal. ACC leert de volwassendoop; ook het spreken in tongen komt voor.

Dit is het zevende deel in een serie over christelijke geloofsgemeenschappen in Nederland. De serie verschijnt naar aanleiding van de recente publicatie ”Handboek Christelijk Nederland”. Volgende week donderdag deel 8.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer