Economie

Blauwtong komt bij knut vandaan

DEN HAAG - Het eerste Nederlandse geval van blauwtong dit jaar is geconstateerd in Staphorst. De belangrijkste feiten op een rij (bronnen: LTO Nederland, Centraal Instituut voor DierziekteControle Lelystad en ministerie van Landbouw).

Redactie economie
8 August 2008 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 06:12Leestijd 2 minuten

BLAUWTONG: Blauwtong is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ziek van worden en eraan doodgaan. Andere herkauwers, zoals runderen, geiten, herten en reeën, kunnen wel met het virus worden besmet, maar worden meestal niet ziek. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen en huisdieren.VERSCHIJNSELEN: Een besmet dier kan hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden krijgen. In ernstige gevallen gaat het dier acht dagen na infectie dood. Vaak vertonen dragers van het virus geen ziekteverschijnselen. Sterfgevallen zijn uiterst zeldzaam.

VERSPREIDING: De ziekte wordt verspreid door knutten: kleine insecten ter grootte van een fluitvliegje. Het virus wordt licht actief bij 15 graden. Bij een temperatuur van 18 graden neemt het risico op besmetting serieus toe. Hoe warmer het wordt, hoe actiever het virus. De knut voedt zich met bloed van dieren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de knut een mens steekt. Mocht dit toch het geval zijn dan worden mensen hier niet ziek van.

MAATREGELEN: Besmette dieren hoeven niet te worden afgemaakt. Wel moeten de beesten zestig dagen op de boerderij blijven. Het ruimen van vee is geen oplossing om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Vaccinatie van vee is niet toegestaan. Boeren mogen wel insecticiden gebruiken om de knut te bestrijden. Verder kunnen ze hun dieren dag en nacht op stal houden.

TYPEN: Er zijn 24 soorten blauwtong. In Nederland komt tot nu toe alleen type 8 voor. Het virus richtte in Nederland weinig directe schade aan. Bepaalde schapenrassen zijn wel kwetsbaar. Runderen worden nauwelijks ziek.

BESMETTINGEN: In augustus dook het virus voor het eerst dit jaar weer op in Nederland. Vorig jaar liep het aantal uitbraken op tot 6472. In 2006 waren dat er nog maar 457. Ook waren de verschijnselen bij de zieke dieren heviger van aard, maar er waren wel minder sterftegevallen. Doordat het virus is teruggekeerd en door de manier waarop de epidemie verloopt, is de verwachting dat het virus de komende jaren tijdens de zomermaanden blijft terugkomen. Vanaf dit jaar wordt daarom op grote schaal gevaccineerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer