Economie

Amerikanen dieper in de geldzorgen

Een nieuwe, nog grotere golf van hypotheekproblemen dreigt de komende tijd de VS te overspoelen. Nu de Amerikaanse economie verzwakt, blijken steeds meer mensen met een redelijk financieel onderpand hun hypotheek niet meer te kunnen afbetalen.

Redactie economie
5 August 2008 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times maandag. De problemen rond de subprimehypotheken zijn volgens de krant over hun hoogtepunt heen. Deze hypotheken werden verstrekt aan mensen met geen of weinig onderpand.

Nu zou de volgende groep hypotheken, de zogenoemde alt-A-kredieten, aan de beurt zijn. Deze hypotheken zouden verstrekt zijn aan mensen zonder schulden, die echter geen bewijs van hun inkomen hoefden te laten zien. In april kwam 12 procent van de mensen met een alt-A-hypotheek zijn verplichtingen niet na. Dat is vier keer zo veel als in april vorig jaar. Het aantal mensen met een gewone hypotheek dat in april zijn financiële verplichtingen verzaakte, is verdubbeld naar 2,7 procent.

Evenals de subprimehypotheken werden de alt-A-kredieten vooral verstrekt in de periode van sterk stijgende huizenprijzen. Terwijl subprime de lener een periode van een tot drie jaar geeft voordat de rente wordt verhoogd, krijgt de bezitter van een alt-A-hypotheek vijf tot zeven jaar respijt. Daarna moet er naast het verhoogde rentetarief vaak ook worden afgelost.

Deze termijnen houden volgens analisten in dat de grootste problemen met alt-A-hypotheken over twee tot drie jaar kunnen ontstaan. Dat is ook afhankelijk van de verdere economische ontwikkelingen in de VS, met name van de stijging of daling van de werkloosheid. Daarnaast is van belang of banken aan hun cliënten de mogelijkheid bieden om de leningen te herfinancieren.

„Subprime was het topje van de ijsberg”, stelt Thomas Atteberry van een Californische investeringsfirma in The New York Times. „Prime zal een veel grotere impact hebben”, betoogt hij.

De VS kampen op verschillende fronten met economische tegenwind. De economie groeit minder hard dan verwacht en verschillende grote concerns boeken forse verliezen. Verder moet de overheid bijspringen om (hypotheek)banken op de been te houden. Voormalig topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken Alan Greenspan heeft gewaarschuwd voor de „enorme kosten” die het gevolg kunnen zijn van overheidssteun aan banken die in zwaar weer verkeren.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer