Binnenland
Ravage na windhoos in Groningen

Een windhoos heeft zondagavond rond halfzeven forse ravage aangericht in het buitengebied rond de Groningse dorpen Lutjegast, Sebaldeburen en Doezum. De schade loopt naar schatting in de miljoenen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

Van onze verslaggever
De windhoos trok een spoor van vernielingen. De averij ontstond vooral aan een tiental boerderijen in het buitengebied. Enkele auto’s werden van de grond getild en schuren werden omver geblazen. Een boot werd uit het water gesleurd en kwam tegen een muur verderop terecht. Bomen raakten ontworteld en wegen lagen bezaaid met afgerukte takken. De politie kreeg tientallen schademeldingen.

Er is een nog onbekende hoeveelheid asbest vrijgekomen. Die zou vanmiddag worden opgeruimd. In totaal hebben zestien panden schade geleden. Twee schuren staan op instorten.

Wiebe en Dineke Leistra en hun twee kinderen Femke (12) en Folkert (10), woonachtig aan de rand van Lutjegast, kregen zondagavond de schrik van hun leven. Ze waren rond kwart over zes bezig met hun barbecue in de aan het huis vastgebouwde schuur toen ze ineens „een heel raar” geluid hoorden, vertelt een aangeslagen Dineke Leistra in de woonkamer.

De windhoos kreeg vat op het dak van de schuur. „Het dak begon te trillen. Buiten hoorden we het geluid van hagelstenen. We schreeuwden: „We moeten hier weg!” Een van de kinderen wilde een van de schuurdeuren openen. Maar dat lukte eerst niet. Het was alsof de deur vacuüm was gezogen.”

Toen de deur na enkele seconden toch opensloeg, konden vader, moeder en de twee kinderen een veilig heenkomen zoeken in het woonhuis. Korte tijd later sloegen de gaten in het schuurdak en kwamen de dakdelen naar beneden. Van het woonhuis werden de dakpannen gerukt. „We waren helemaal verbijsterd. Femke was haast hysterisch. Ze gilde: Is dit een aardbeving?”

De schade op en rond het huis is fors. Op het erf liggen dakpannen en afgewaaide takken. Een hok met een politiehond werd honderden meters door de lucht geslingerd. Het dier kwam met de schrik vrij. „De hond was helemaal in shock”, zegt Dineke Leistra. Haar man is begeleider van politiehonden bij de Groningse politie.

De Leistra’s, van gereformeerd vrijgemaakten huize, zijn dankbaar dat iedereen er heelhuids van af is gekomen. „Onze zoon vroeg vannacht waarom ons dit nu overkomt, toen we hadden gebeden. Toen zei ik dat de Heere voor ons zorgt, en we allemaal gespaard zijn gebleven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer