Buitenland

Rechter veroordeelt Serven voor genocide

SARAJEVO/BELGRADO (ANP) – Een speciale rechtbank in de Bosnische hoofdstad Sarajevo heeft zeven Bosnische Serviërs veroordeeld tot celstraffen van 38 tot 42 jaar voor deelname aan de genocide (volkenmoord) op moslims uit de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995. De veroordeelden waren verantwoordelijk voor het vermoorden van honderden moslims, concludeerden de rechters uit Bosnië, Nederland en de Verenigde Staten dinsdag.

29 July 2008 16:25Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
Een vrouw treurt tijdens een massabegrafenis van Bosnische moslims die zijn omgekomen bij de volkerenmoord in Srebrenica. Foto EPA
Een vrouw treurt tijdens een massabegrafenis van Bosnische moslims die zijn omgekomen bij de volkerenmoord in Srebrenica. Foto EPA

De zeven waren betrokken bij een slachtpartij op 13 juli in het dorp Kravice. Zij schoten met machinegeweren. Een veroordeelde gooide met handgranaten. Zij wisten dat ze „bijdroegen aan de permanente uitroeiing van moslims in Srebrenica”, motiveerde de Bosnische oorlogsmisdadenkamer zijn eerste veroordeling wegens genocide op vluchtelingen uit de enclave.De uitspraak komt ruim een week na de arrestatie in Servië van de Bosnisch–Servische oud–president Radovan Karadzic, die geldt als hoofdverdachte van het Srebrenica–bloedbad. Het Joegoslavië–Tribunaal in Den Haag, de ’grote broer’ van de Bosnische rechtbank, wil hem vervolgen voor het orkestreren van de massamoord na de val van de enclave op 11 juli 1995. Srebrenica werd tot die dag bewaakt door Nederlandse blauwhelmen.

In totaal kostte de massamoord op moslimmannen uit Srebrenica achtduizend zogenoemde Bosniaks het leven. De volkerenmoord wordt beschouwd als de ernstigste misdaad in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog.

Voor veel nationalistische Serviërs zijn de verantwoordelijken echter helden. De verwachting was dan ook dat dinsdagavond tienduizenden mensen in Belgrado zouden gaan protesteren tegen de arrestatie van Karadzic.

Het initiatief voor de betoging kwam van de ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS). De Democratische Partij van Servië van oud–regeringsleider Vojislav Kostunica sprak haar steun uit voor de demonstratie. Luka Karadzic, de broer van Radovan, kondigde zijn deelname aan.

De politie nam omvangrijke veiligheidsmaatregelen. Bij eerdere, veel kleinere betogingen tegen de aanhouding van Karadzic en tegen diens mogelijke overdracht aan het Joegoslavië–Tribunaal braken relletjes uit.

Wanneer de overdracht van Karadzic aan het tribunaal in Den Haag plaatsvind, was voor de media ook dinsdagavond nog onduidelijk. Karadzic zou beroep hebben aangetekend. Maar het Servische tribunaal dat het protest moet behandelen liet dinsdag weten dat een bezwaarschrift nog niet binnen was. De advocaat van Karadzic zou de brief in het Bosnische Pale, de voormalige woonplaats van de ex–leider, hebben verstuurd. Het kan nog een aantal dagen duren voor de papieren er zijn, zinspeelde de raadsman Svetozar Vujacic.

Hij wilde overigens niet bevestigen dat hij inderdaad bezwaar tegen de beslissing van de rechters heeft gemaakt. Hij blijft bij zijn uitspraken dat hij en zijn cliënt er alles aan doen het proces van de overdracht zolang mogelijk te rekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer