Buitenland

Yonhap: autoriteiten Zuid-Korea proberen president te arresteren

Het Zuid-Koreaanse agentschap voor corruptiebestrijding (CIO) doet momenteel een nieuwe poging om de geschorste president Yoon Suk-yeol aan te houden, meldt persbureau Yonhap. Er loopt een arrestatiebevel tegen hem in het onderzoek naar de militaire noodtoestand die hij in december uitriep.

ANP
14 January 2025 21:00Gewijzigd op 14 January 2025 21:59

Voertuigen van de CIO-onderzoekers staan bij Yoons ambtswoning. Die hebben het arrestatiebevel getoond aan de veiligheidsdienst van de president en waarschuwen dat personen die de arrestatie tegenwerken kunnen worden opgepakt, aldus Yonhap. Het persbureau meldt verder dat politieagenten massaal ter plaatse zijn.

De advocaten van de president hebben volgens Yonhap gezegd dat het arrestatiebevel onwettig is en een aanhouding dus illegaal. Yoons partijgenoten zouden een menselijke ketting vormen om een arrestatie te voorkomen. In Zuid-Korea is nog nooit een zittende president opgepakt.

Yonhap meldt ook dat duizenden aanhangers van Yoon zich hebben verzameld bij diens residentie in Seoul, ondanks dat het daar nacht is. Zij scanderen onder meer „illegaal bevel” en hebben Zuid-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen bij zich. Zuid-Koreaanse media berichtten eerder dat waarschijnlijk aan het eind van de nacht (lokale tijd) een nieuwe arrestatiepoging zou worden gedaan.

Yoon zit al weken in het presidentiële paleis, waar hij wordt beschermd door de presidentiële beveiliging. De eerste poging om Yoon te arresteren mislukte door de aanwezigheid van Yoons beveiligers en aanhangers. De beveiliging heeft de laatste dagen barricades bij de woning opgeworpen.

Het aanhoudingsbevel werd door de rechtbank uitgevaardigd, nadat Yoon drie dagvaardingen had genegeerd in het onderzoek naar de noodtoestand. Het gaat inmiddels om het tweede arrestatiebevel, omdat het eerste exemplaar verliep. Het bevel schrijft voor dat Yoon 48 uur kan worden vastgehouden.

De president kondigde begin december onverwacht de militaire noodtoestand af, als ongekende maatregel tegen de oppositie. Hij trok de noodtoestand onder druk van het parlement weer in. Het parlement nam elf dagen later een motie van afzetting tegen Yoon aan. De president is sindsdien geschorst in afwachting van een oordeel van het Constitutioneel Hof, dat moet beslissen of Yoon moet vertrekken of mag aanblijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer