Binnenland
„Ik zou nog best een TomTom willen”

Uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bestuurders van 75 jaar en ouder bovengemiddeld vaak ongelukken veroorzaken. In 65 procent van de bewuste ongevallen is de bejaarde de veroorzaker. Vandaag deel 2 in een korte serie over ouderen in het verkeer.

A. Kasbergen-Costerus: „Grote reizen doe ik niet meer.” Foto Rob Kamminga
A. Kasbergen-Costerus: „Grote reizen doe ik niet meer.” Foto Rob Kamminga
Naam: A. Kasbergen-Costerus

Leeftijd: 81 jaar

Woonplaats: Capelle a/d IJssel

Auto: Volkswagen Polo

Voelt u zich wel eens onzeker op de weg?

„Alleen als ik de weg niet weet. Een kennis rijdt ’s avonds niet meer met de auto omdat het voor haar dan te donker is. Voor mij maakt dat niet uit. Als ik maar weet hoe ik moet rijden, dan maakt het niet uit of het donker, druk of ver is.”

Hoeveel kilometer rijdt u per jaar?

„Niet zo gek veel. Ik zou niet kunnen zeggen hoeveel kilometer precies, maar ik tank ongeveer eenmaal per maand. De auto gebruik ik voor boodschappen doen of voor bezoekjes in Bergambacht. Ook als ik op visite ga bij een vriendin ergens in de buurt neem ik de auto. Grote reizen doe ik niet meer.”

Bent u de afgelopen jaren nog betrokken geweest bij een auto-ongeluk?

„Nee, vanaf het moment dat ik mijn rijbewijs heb gehaald, is er nog niets voorgevallen. Mijn man en ik haalden elk ons rijbewijs pas toen ik een jaar of 45 was. Voor die tijd vond mijn man autorijden maar eng.”

Heeft iemand wel eens tegen u gezegd dat u maar beter kunt stoppen met autorijden, gezien uw leeftijd?

„Nee, maar mijn kinderen willen niet dat ik nog grote afstanden per auto afleg. Ze zeggen dat ik blij moet zijn dat ik in deze buurt nog overal kan en mag rijden. Daar ben ik inderdaad tevreden mee. Ik luister naar mijn kinderen, dat is maar het beste. Voor de langere afstand wilde ik altijd graag een TomTom in mijn auto, dat geeft duidelijkheid over hoe je moet rijden. Maar nu ik niet ver buiten de deur kom, is dat niet meer nodig.

Ik heb er zelf ook nog nooit over gedacht om te gaan stoppen. Ik kan de auto absoluut nog niet missen. Hoe moet ik anders naar de winkel en op visite? Vlak voordat ik tachtig werd, heb ik nog een test gedaan om mijn rijbewijs te verlengen. Die test heb ik goed doorstaan, waardoor mijn rijbewijs weer vijf jaar langer geldig is. Ik hoop er nog veel gebruik van te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer