Uit een analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat bestuurders van 75 jaar en ouder bovengemiddeld vaak ongelukken veroorzaken. In 65 procent van de bewuste ongevallen is de bejaarde de veroorzaker. Vandaag deel 1 in een korte serie over ouderen in het verkeer.
Naam: T. van der Velden
Leeftijd: 79
Woonplaats: Den Dolder
Auto: Daihatsu Sirion
Voelt u zich wel eens onzeker op de weg?
„Nee, daar heb ik gelukkig totaal geen last van. Ik rijd nog overal naartoe, ook naar het drukke westen. Ik kom vaak in Zuid-Holland, op Flakkee. Door de Botlektunnel of over de Van Brienenoordbrug; ik draai er mijn hand niet voor om. Ik ben een geboren Utrechter en ik heb 62 jaar in de stad gewoond. Utrecht is een benauwde stad met veel smalle straatjes. Ik heb daar veel gefietst en ook met de auto gereden. Druk verkeer ben ik dus wel gewend.”
Hoeveel kilometer rijdt u per jaar?
„Ik rijd, denk ik, zo’n 12.500 kilometer per jaar. Over een paar dagen krijgen we onze nieuwe auto. Opnieuw een Daihatsu, maar nu een Cuore. Die is stukken zuiniger. Ik ben dus voorlopig niet van plan de auto te laten staan.”
Bent u de afgelopen jaren betrokken geweest bij een auto-ongeluk?
„Nee, ik ben gelukkig altijd gespaard gebleven. Nooit een aanrijding gehad en ook nooit iemand aangereden. Wel heb ik eens wat blikschade gehad bij het parkeren.”
Wat vindt u van het pleidooi om senioren met medische problemen te verplichten zich tussentijds te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)?
„Goed idee. Daarmee kun je misschien ongevallen voorkomen. Zelf heb ik twee jaar geleden een bypassoperatie ondergaan; ik had vier vernauwingen, maar gelukkig is het geen infarct geworden. Ik voel me nu zelfs beter dan voorheen.
Ik kan me wel voorstellen dat het bij sommige mensen beter is zich vaker te laten keuren. Bijvoorbeeld eens in de twee jaar. Zelf ben ik pas nog gekeurd en ik heb er weer vijf jaar bijgekregen. Ik heb mijn operatie keurig gemeld aan mijn keuringsarts, die het weer op het CBR-formulier heeft ingevuld. Ik heb het voordeel dat de dokterspost hier vlakbij is; de keuringsarts ziet me altijd bezig in de tuin van verzorgingstehuis Bethesda, waar ik vrijwilligerswerk doe. De gewrichtentest mocht ik daarom overslaan. „Met uw gesteldheid zit het wel goed”, zei de arts.”
Heeft iemand wel eens tegen u gezegd dat u maar beter kunt stoppen met autorijden, gezien uw leeftijd?
„Nee, dat heb ik nog nooit gehoord. Ik heb natuurlijk het voorrecht dat ik nog vitaal ben en geen beperkingen heb. Ik ben nog de hele week in de weer. Zo geef ik rondleidingen in het Nederlands Waterleidingmuseum in Utrecht. Dat is gevestigd in een watertoren. Bij elke rondleiding moet ik 136 treden beklimmen; dat houdt me wel gezond.”