Buitenland
EU: Strengere sancties voor Zimbabwe

Het Europees Parlement heeft donderdag een oproep gedaan voor strengere economische sancties tegen de Zimbabwaanse regering van president Robert Mugabe. Ook vroeg het Parlement de internationale gemeenschap diens recente herverkiezing niet te erkennen.

Buitenlandredactie
11 July 2008 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
Europese parlementariërs stemden met overweldigende meerderheid voor „verscherping en uitbreiding” van de sancties. Het Parlement vindt bovendien dat de 27 lidstaten van de EU zich hard moeten maken voor sancties door de Verenigde Naties, waaronder een wapenembargo voor Zimbabwe.

De Europarlementariërs riepen ook Afrikaanse landen op om Mugabe net zolang onder druk te zetten tot er eerlijke en vrije verkiezingen gehouden worden in Zimbabwe. Het parlement maakte tevens een plan bekend om banken en zakenmensen bij naam te noemen die zakendoen met Mugabe en op die manier zijn bewind en dat van zijn partij ZANU-PF in stand houden.

Volgens het Europarlement zouden de VN een rol moeten spelen in de bemiddeling tussen Mugabe en de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai. De VN zouden daarbij samen moeten werken met de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die op dit moment probeert te bemiddelen, maar die volgens Tsvangirai te veel de kant kiest van Mugabe.

Zimbabwe waarschuwde vrijdag dat in het land een burgeroorlog zou kunnen uitbreken als de Verenigde Naties besluiten sancties in te voeren. Dat schrijven afgevaardigden van het Afrikaanse land in een brief aan de Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad heeft een besluit over de sancties uitgesteld. De Verenigde Staten stelden de VN-Veiligheidsraad voor Mugabe en zijn politieke partners niet te voorzien van wapens en financiële hulp. Ook zouden zij niet langer mogen reizen.

De Zimbabwaanse oppositie en regeringspartij ZANU-PF hebben donderdag ondertussen overleg gevoerd. Het is voor het eerst sinds de omstreden tweede ronde van de presidentsverkiezingen eind juni dat de partijen om de tafel zaten. Vertegenwoordigers van de MDC en de ZANU-PF spraken met elkaar in Zuid-Afrika. President Thabo Mbeki van Zuid-Afrika bemiddelt in het conflict. De Afrikaanse Unie dringt aan op een regering van nationale eenheid.

De MDC, die de tweede verkiezingsronde boycotte, weigerde tot dusver met de regeringspartij te praten. In de aanloop naar de tweede ronde zijn tientallen leden van de MDC vermoord door jongerenmilities van de ZANU-PF. Het overleg gisteren ging onder meer over het beëindigen van het geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer