Buitenland
Tsvangirai trekt zich terug

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft zich teruggetrokken als presidentskandidaat. De leider van de MDC–partij zal vrijdag 27 juni niet meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

ANP
Volgens Tsvangirai is een eerlijke stembusgang niet mogelijk. Hij wees op het geweld en de groeiende intimidatie tijdens de verkiezingscampagne. Tsvangirai stelde dat hij van zijn kiezers niet kan verwachten dat „zij hun leven op het spel zetten". De oppositieleider riep de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie op in te grijpen. Hij bestempelde de situatie in zijn land als genocide.

President Robert Mugabe heeft de oorlog uitgeroepen door te zeggen dat het stembiljet is vervangen door de kogel, aldus Tsvangirai zondag. „Wij als MDC hebben besloten dat we niet langer zullen deelnemen aan deze gewelddadige illegale parodie op een verkiezing". De afgelopen dagen was de MDC overstelpt met verzoeken van aanhangers om niet mee te doen aan de verkiezingen, omdat die een schertsvertoning zouden zijn.

De MDC–leider maakte zijn terugtrekking bekend in de hoofdstad Harare, kort nadat duizenden aanhangers van de regeringspartij ZANU–PF een bijeenkomst van de oppositiepartij in een stadion hadden verstoord. MDC–sympathisanten zouden zijn geslagen.

De machthebbers reageerden schamper op de terugtrekking van Tsvangirai. De MDC–leider zou het besluit hebben genomen „om een beschamende nederlaag te voorkomen", aldus minister van Justitie Patrick Chinamasa. Tsvangirai had „geen andere keus dan zich terug te trekken". De bewindsman liet weten dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewoon doorgaat, tenzij Tsvangirai ook schriftelijk aangeeft dat hij zich terugtrekt.

President Mugabe had zaterdag nog benadrukt dat hij nooit zal toestaan dat de MDC het Afrikaanse land gaat regeren. Op een verkiezingsbijeenkomst in de zuidwestelijke stad Bulawayo zei de president dat „alleen God" hem het presidentschap kan afnemen.

De ZANU–PF van Mugabe begon meteen na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die door de MDC was gewonnen, de oppositie de duimschroeven aan te draaien. Tegenstanders van het regime werden gearresteerd, geïntimideerd of gedood. De MDC telde tot nu toe ruim zeventig slachtoffers uit haar gelederen.

De autoriteiten lieten Tsvangirai herhaaldelijk oppakken en enkele uren vasthouden. Verder werden MDC–bijeenkomsten verboden. Amerikaans ambassadepersoneel in Zimbabwe gaf onlangs beelden vrij van aan de regering verbonden milities die met stokken joegen op aanhangers van de oppositie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer