Kerk & religie
Toch hoger beroep proces HHK/PKN

De hersteld hervormde gemeente Beth-El in Vriezenveen gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Utrechtse rechtbank van 12 maart in de verklaring-voor-rechtprocedure.

Kerkredactie
Dat wordt gemeld in het jongste nummer van de plaatselijke kerkbode. Volgens de kerkbode zijn er meerdere gemeenten die tegen het vonnis, waarin de Protestantse Kerk in het gelijk werd gesteld, in beroep gaan. „Meerdere hersteld hervormde kerkenraden hebben gemeend hiertegen in beroep te moeten gaan. Ook wij hebben gemeend hiertegen beroep te moeten aantekenen”, aldus de kerkbode.

In de verklaring-voor-rechtprocedure vroegen ruim vijftig hersteld hervormde gemeenten de rechter uit te spreken dat een hervormde gemeente die in mei 2004 in meerderheid besloot niet mee te gaan in de PKN toch de naam hervormde gemeente zou mogen blijven dragen en aanspraak zou mogen maken op de kerkelijke goederen. De rechter wees deze eis echter af.

Ondanks de teleurstelling over het vonnis, besloot het synodebestuur van de Hersteld Hervormde Kerk om de gemeenten die meededen aan het proces te adviseren de zaak af te sluiten en niet in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank. De grote meerderheid van de gemeenten nam dit advies over. Een aantal gemeenten wilde echter eerst nader overleg met de achterban. Nu blijkt dat er toch hoger beroep wordt aangetekend. De kerkenraad van de Beth-Elgemeente zal na de zomervakantie tijdens een lidmatenavond een toelichting op het besluit geven.

Wanneer het hoger beroep zal dienen en welke hersteld hervormde gemeenten uiteindelijk zullen deelnemen aan het proces, is op dit moment nog niet duidelijk. Beide partijen in de verklaring-voor-rechtprocedure hebben officieel tot 11 juni de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Na een uitspraak in dit hoger beroep staat nog de mogelijkheid open van cassatie bij de Hoge Raad.

Het moderamen -synodebestuur- van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft geen enkele betrokkenheid meer bij de voortgang van de verklaring-voor-rechtprocedure. Na de scheuring van mei 2004 in veel hervormde gemeenten besloot het synodebestuur van de HHK een coördinerende rol op zich te nemen in de toen al lopende bodemprocedure. Na de uitspraak van 12 maart besloot het synodebestuur de gemeenten te adviseren af te zien van verdere stappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer