Politiek
Geruzie in kabinet over embryobrief

DEN HAAG - Binnen het kabinet is forse onenigheid ontstaan over een brief van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid over embryoselectie.

Redactie politiek
De brief over embryoselectie die staatssecretaris Bussemaker naar de Kamer stuurde, vindt Jochemsen goed onderbouwd en evenwichtig, maar hij wijst embryoselectie wel af. Foto ANP
De brief over embryoselectie die staatssecretaris Bussemaker naar de Kamer stuurde, vindt Jochemsen goed onderbouwd en evenwichtig, maar hij wijst embryoselectie wel af. Foto ANP
De bewindsvrouw heeft haar brief, waarin ze een nieuwe beleidslijn koos, dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd zonder dat deze in het kabinet was besproken. Vicepremier Rouvoet en de andere bewindspersonen van de ChristenUnie zijn daarover zeer verontwaardigd en hebben geëist dat de brief alsnog in het kabinet aan de orde komt. Die eis is ingewilligd en de brief staat geagendeerd voor het kabinetsberaad van morgen.

De bewindslieden van ChristenUniehuize zijn het principieel oneens met de beleidslijn die Bussemaker (PvdA) aankondigt. De staatssecretaris vindt dat ouderparen met bepaalde vormen van erfelijke kanker de gelegenheid moeten krijgen een embryo te selecteren waarvan vaststaat dat deze de ziekte niet met zich meedraagt.

De uitkomst van de kabinetsdiscussie is nog onduidelijk. Het is in ieder geval ongebruikelijk dat een brief die naar de Kamer is gestuurd, wordt teruggehaald.

Tot nu toe was het beleid dat embryoselectie alleen mocht als voor 100 procent vaststond dat de drager van een bepaald gen ook daadwerkelijk de ziekte waarop is geselecteerd, krijgt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte van Huntington, een hersenziekte of taaislijmziekte. Van iemand die drager is van een erfelijke vorm van kanker staat niet voor 100 procent vast dat hij deze ziekte wel of niet krijgt.

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, minister Van Middelkoop van Defensie en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat zijn bang voor een hellend vlak. Ze vrezen dat er straks om veel meer redenen embryo’s geselecteerd gaan worden.

Een ander ethisch bezwaar is dat bij deze zogeheten pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) embryo’s die drager zijn van een ziekte worden vernietigd. Op deze manier wordt beginnend menselijk leven gedood.

ChristenUnie-Kamerlid Wiegman verzette zich deze week al tegen de koerswijziging van Bussemaker. Het CDA had nog veel vragen en de PvdA kan er wel mee leven.

Bussemaker slaat met haar brief ook een andere weg in dan haar voorganger Ross (CDA). Die besloot twee jaar geleden dat onderzoek naar en selectie van embryo’s van mensen met kanker niet langer was toegestaan. Het Academisch Ziekenhuis Maastricht, dat als enige ziekenhuis in ons land de selectie uitvoert, stopte toen met het onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer